Rabarber!

 
Mycket säsongsrecept nu. Ville mest önska god helg och tipsa om ett världsgott bröd jag bakade häromdagen. Med rabarber i! Kan du tänka dig så smarrigt? Receptet hittade jag hos Helena Ljungren, som även tagit bilden.
 
Jag lyckades nästan (men bara nästan) följa receptet till punkt och pricka, så här kommer en liten redogörelse för hur jag gjorde:


4-5 små späda rabarberstjälkar, fint skivade

50 gram färsk jäst
5 dl fingervarmt vatten (koka vatten och tillsätt små skvättar till kallt vatten tills det blir fingervarmt)
en liten klick flytande honung
en skvätt salt (kanske nån tsk eller så)

ca 15 dl Vetemjöl (ca 7 dl), rågmjöl (ca 3 dl) och havregryn (ca 5 dl)

- Lös upp jästen i vatten och tillsätt alla ingredienser. Jag höftade hej vilt med mjölet och hällde i lite vad jag ville tills det blev en lagom degkonsistens. Började i grovhetsgrad, så först ett gäng havregryn, en skvätt rågmjöl och sist vetemjöl tills den blev fin och knådbar.

 

- Knåda degen (jag har en degmaskin vilket underlättar) tills det blir en tjusig deg. Täck över handduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45-60 min.

- Sätt ugnen på 250 grader. Strö lite mjöl över och knåda runt degen lätt i bunken. Forma till nån typ av limpa. Lägg på plåt och låt det jäsa i 40 minuter. 

- Ställ in brödet i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter och låt brödet grädda i 45 minuter till. Håll koll så att det inte bränns. Sänk värmen ytterligare och grädda lägre tid om det behövs. Ta ut och låt svalna på galler inlindat i bakduk.


När jag bakade blev det världens största limpa av det, så att dela degen i två delar kan ju kanske vara lämpligt. Man får kanske ändra gräddningstiderna lite isåfall. Hursomhelst så blev det ett väldigt gott bröd! Perfekt till helg och andra festligheter. Made bread with rhubarb in it the other day. Delicious!

 


Comments

Thank you for taking the time to comment!

Name:
Remember me?

E-mail address: (will not be published)

URL/Blog address:

Comment:

Trackback
RSS 2.0