Rabarber!

 
Mycket säsongsrecept nu. Ville mest önska god helg och tipsa om ett världsgott bröd jag bakade häromdagen. Med rabarber i! Kan du tänka dig så smarrigt? Receptet hittade jag hos Helena Ljungren, som även tagit bilden.
 
Jag lyckades nästan (men bara nästan) följa receptet till punkt och pricka, så här kommer en liten redogörelse för hur jag gjorde:


4-5 små späda rabarberstjälkar, fint skivade

50 gram färsk jäst
5 dl fingervarmt vatten (koka vatten och tillsätt små skvättar till kallt vatten tills det blir fingervarmt)
en liten klick flytande honung
en skvätt salt (kanske nån tsk eller så)

ca 15 dl Vetemjöl (ca 7 dl), rågmjöl (ca 3 dl) och havregryn (ca 5 dl)

- Lös upp jästen i vatten och tillsätt alla ingredienser. Jag höftade hej vilt med mjölet och hällde i lite vad jag ville tills det blev en lagom degkonsistens. Började i grovhetsgrad, så först ett gäng havregryn, en skvätt rågmjöl och sist vetemjöl tills den blev fin och knådbar.

 

- Knåda degen (jag har en degmaskin vilket underlättar) tills det blir en tjusig deg. Täck över handduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45-60 min.

- Sätt ugnen på 250 grader. Strö lite mjöl över och knåda runt degen lätt i bunken. Forma till nån typ av limpa. Lägg på plåt och låt det jäsa i 40 minuter. 

- Ställ in brödet i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter och låt brödet grädda i 45 minuter till. Håll koll så att det inte bränns. Sänk värmen ytterligare och grädda lägre tid om det behövs. Ta ut och låt svalna på galler inlindat i bakduk.


När jag bakade blev det världens största limpa av det, så att dela degen i två delar kan ju kanske vara lämpligt. Man får kanske ändra gräddningstiderna lite isåfall. Hursomhelst så blev det ett väldigt gott bröd! Perfekt till helg och andra festligheter. Made bread with rhubarb in it the other day. Delicious!

 


Sparris (och bollar)

 
 
För den som inte vet vad den ska äta till middag kommer här ett litet tips. Sparris tycker jag är supergott, och nu när det är säsong (en liten liten kort säsong) får man ju passa på! För några veckor sedan lagade Sandra sparrispasta, och det lät så gott att jag var tvungen att laga det jag med. Såhär kan man göra om man vill. Fast jag hittade ingen gorgonzola, så det blev en annan stark möglig ost. Gott det med. 
 
Och sparris och bollar ja, här finns förklaringen på det. 
 
 
I love asparagus, and I love pasta, so the combination is simply amazing!
 
 

Sommarlovshelg och kattklänning

 
 
 
Ny vecka igen och nästnäst sista rycket innan sommarlov och så. Men alltså vilken helg det varit! Som sommarlov ju. Med uteserveringsmiddag, blues, glass-i-stan-promenad klockan sent, långpromenad, liljekonvaljer, cykel, inflyttskalas, megaloppis i majorna, balkongmiddag och så lite EU-val på det. Alla tiders. 
 
På bilderna syns min jeansjacka jag haft sen högstadiet och min kattklänning i en sån där färg som känns lite ovanlig för mig (ännu ett plagg jag ärvt av min syster). Allt med katter på måste vara bra ju. 
 
 

Vitt och fräscht och sommar i köket

 
 
 
- Köket här hemma har alltid känts lite svårt. Det är litet, gammalt, byggt i en konstig vinkel och har nästan aldrig sol. Saken har inte blivit bättre av att jag från dag ett varit trött på den "moderna" fondtapeten (syns i andra bilden här) som satt uppe när vi flyttade in. Efter många storslagna planer på hur väggen skulle se ut i stället, fick jag för några veckor sedan nog och målade väggen vit. Vit och fräsch och inte det minsta störande. Och eftersom jag aldrig målad och spacklat och slipat och grejat så mycket på egen hand förut, är jag mäkta stolt över vår nya vita släta vägg. 
 
- Jag har börjat försöka springa varannan dag även om jag varken är snabb eller uthållig än. I morse var jag ute före frukost (men tillräckligt sent för att det skulle ha hunnit bli 18 grader ändå) och åt finfrukost med bok när jag kom hem. Är lite kluven över huruvida jag ska nämna träning här eller inte. Det blir lätt en sån hetsig och jobbig känsla tänker jag. Men nån gång ibland kanske det kan gå bra...
 
- Nu är det verkligen så mycket sommar här. Hundkex i varenda dike och på vårt köksbord, bastu på inglasade balkongen och fullt på alla uteserveringar. Och igår när jag cyklade över Tingstadstunneln doftade det saltvatten. Säga vad man vill om tunneln, men med en enda liten vindpust lyckades den platsen just då förmedla semester, sol, hav, måsskrik, klippor, sommaridyll.
 
 
A few weeks ago I repainted a wall in our kitchen. Before it had an (in my opinion) awful wallpaper as seen here. After severeal ideas on how we wanted it to look, I finally had enough of the "modern" wallpaper and painted it all white. Hopefully we will paint it another colour in the future, but for now it feels good with plain, boring, light and fresh and light white. 
 
 
 

En ny klänning, en grön dörr, en busy månad

 
 
Hej kära vänner. Nu var det visst längesen sist igen. 
 
En ny födelsedagsklänning (för fylla år har jag hunnit göra minsann) hade jag på mig och fotade i helgen iallafall, tillsammans med mina jättestora solglasögon. När hela slottskogen var full av löpare och åskådare smet vi upp till Naturhistoriska. Och där på kullen var det lugnt och skönt och svalt, och vi hittade en perfekt fotodörr. Knäppte bilder nästan ostört, mitt i centrala Göteborg, mitt i slottsskogen på varvetdagen. En liten paus från folkfesten.
 
Ville förresten bara säga att jag är glad att ni kikar in nu och då, även om uppdateringarna är klena för tillfället. Det värmer ett bloggarhjärta. Och hejhej till er nya som hittat in det senaste, superkul tycker jag. 
 
Glad måndag på er alla!
 
 

Vardagsrummet version maj'14

 
 
 
 
 
 
 
"Vart tog hon vägen?" Ja du, det blev lite mycket helt plötsligt. Började en ny kurs i måndags, och tänkte jag skulle passa på att skynda mig att få klart ett gäng av alla de där projekten jag tänkt göra under tiden jag pluggat halvtid, innan det nu blev mycket i skolan. Så jag har varit upptagen projektandes och pluggandes. 
 
En liten bildbomb tänkte jag ändå att jag kan hinna med, såhär kvällen före fredag. Tavelväggen som syns är ett av alla de där projekten förresten, känns fint att äntligen ha tavlorna på väggen. Bilder på fler projekt kommer nog i sinom tid...
 
 
 
 

RSS 2.0