Dumme mosse

 
 
 
 
 
 
Förra helgen var jag och Eric i Jönköping och hälsade mest på min familj. På lördagen gjorde vi en liten utflykt till Dumme mosse. Har bott i Jönköpingstrakten större delen av mitt liv, men ändå aldrig varit dit. Märkligt. Just den här dagen var det blåsigt och lite kallt, men väldigt vackert. Hursomhelst, ett mycket bra utflyktsmål för en lagom lugn tidig-höst-lördag. 
 
Hoppas ni får en fin helg hörrni!
 

Ett år i lägenheten

September
 
Vi flyttade in i september, och fick börja med en storstädning och halv badrumsrenovering.
  
Oktober
 
Köket var enda stället där vi kommit i någorlunda ordning, även om belysningen bestod av en naken glödlampa i taket. 
 
November
 
Piffade lite i köket. Hängde upp en provisorisk gardin (kallade den för molnet), bytte tyg på stolarna och skaffade en ny klocka. 
 
December
 
 
 
Ordnade house tour. I nästan samma veva som vi flyttade in i lägenheten byggde Eric sin studio. Det innebar att vardagsrummet var delvis förvandlat till musikstudio. Det enda som var uppskruvat på väggarna var fortfarande stringhyllan i köket.
 
Januari
 
 
Studion blev färdigbyggd och studioprylarna flyttade dit. Spikade äntligen upp lite tavlor och brudklänning på sovrumsväggen. Fick en ljusslinga som fick agera vardagsrumsbelysning, och så fick vi en ny soffa i julklapp av mina föräldrar. 
 
Februari
 
 
Köpte sängbord och städade i hallen, som såg ut såhär (vilket den i stort fortfarande gör).
 
Mars 
 
Längtade efter våren. Fyllde hemmet med lindkvistar, pelargonsticklingar och presenttulpaner från Elin, målade kökslampan röd, och sålde det mesta av våra ikeamöbler i björdfanér. Staplade alla böcker i ett hörn.
 
April 
 
 
Köpte en plåthurts, och skåpet som vi hittade i vårt vindsförråd hade äntligen fått flytta ner. Målade om skrivbordet från mina föräldrar och "kapprummet". Firade valborg på balkongen.
 
Maj
 
 
Det blev äntligen vår, och jag fyllde år, vilket resulterade i blommor i hela lägenheten. Bokstaplarna i vardagsrummet rasade till slut.
 
Juni
 
 
Blev klar med c-uppsatsen, och fyllde lägenheten med hundkex. Vi hittade en dörr på second hand och baxade hem den på spårvagnen.
 
Juli
 
Hade semester, jobbade, och köpte en blommig fåtölj.
 
Augusti
 
 
Skaffade nya sänglampor, och byggde en ny lampa till hallen. Satte äntligen upp gardiner på balkongen.
 
September
 
Fixade och pillade och släpade hem ännu fler gamla grejer (ja den här bilden såg ni ju alldeles nyss...).
 
 
It's been a year since we moved into our flat. 

En årlig längtan

 
När jag var 19 år och ung och grön åkte jag september efter studenten tillsammans med min vän Anna för att "göra något nytt". Vi klädde oss i så många lager kläder vi kunde, packade 15 kilo + handbagage och hoppade på flyget till London. Där kollektivade vi i Bethnal Green med tre andra svenskar och en tysk. Levde livet. Fick bedbugs-invasion. Gick i kyrkan. "Improved our English". Kände oss som storstadsbor. Promenerade i parker. Växte. Och varje höst sedan 2007 har jag längtat till London en smula. Och i år är faktiskt första året jag inte sätter min fot i staden sedan dess (att lågprisflygbolag tillåter mig att flyga för mycket är en diskussion som vi får ta vid annat tillfälle). 
 
Så därför tänkte jag mig en liten nostalgitripp. En hel drös med bilder från den där staden som gjorde mig till anglofil. Och som fick mig att älska pepparmintste. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Every autumn I miss London a bit.
 
 

Vardagsrummet del xxx och ännu mera höst

 
 
 
Jag vet jag har visat vardagsrummet ur olika vinklar hur många gånger som helst. Så många rum har vi ju inte, och inte ett enda av de vi har är färdigrenoverat/möblerat. Därför känns vardagsrummet är mest tacksamt att visa, där händer det ändå litegrann just nu. Eller, händer och händer, det som händer är att jag släpar hem ännu fler secondhandprylar och staplar/lutar/travar dom på olika sätt i rummet. En liten kartvimpel (en rest från vårt bröllop förra sommaren) har faktiskt hamnat på väggen, förutom den är väggarna fortfarande lika vita och tomma som när vi flyttade in...
 
Ikväll är jag ensam hemma och sysselsätter mig med att flytta runt på prylar och blommor och tekoppen. På bilderna skymtar några av sommaren/sensommarens alla nya gamla prylar: soffbordet (äntligen har vi ett soffbord där fler än två personer får plats med tekopp och fikatallrik), tavelramen och skolplanschen med noterna. Och jag, som vanligtvis mest dricker grönt te och rooibos när jag är hemma, har börjat dricka earl grey igen, ett säkert tecken på att vi går mot mörkare tider. Med te och svenska äpplen och virkning och eftermiddagssol genom fönstret och massa böcker känns det ändå helt ok. 
 
 
Yet another post on our living room. (And we've finally purchased a larger coffee table). 
 
 

Årets skörd

 
Vips, så gick en hel vecka utan ett enda blogginlägg. Vips, så slog höstförkyldningen till. Och vips, så var det höst på riktigt. Förutom på balkongen. Där blommar fortfarande blommorna, några små tomater mognar varje dag, och solen värmer fortfarande genom glaset. Hade höga odlingsambitioner för vår växthusliknande balkong, men det blev kankse inte så mycket av dem... Men några sockerärter (uppätna sedan länge), ett gäng krukörter och några tomatplantor blev det iallafall. Tänker mig att jag ska utveckla gröna fingrar. Ett steg i taget, sakta men säkert. 
 
 
A few of the tomatoes I've been growing on our balcony. 
 

Slutet, och en liten början

 
 
 
För ett tag sedan köpte jag en gammal fast omsydd klänning. Tanken var från början att jag skulle haft den på bröllopet jag var på, men så blev det ju en annan av de jag haft sedan innan istället. Behöll den ändå, och det är jag nöjd med. Som den anglofil jag är älskar jag att den är precis lagom mycket engelsk-tant-på-tea/garden-party. Känns som att det passar bra till sensommaren och hösten.
 
Och det där med hösten ja. Känns som att hela bloggvärlden och alla skyltfönster på stan och alla tonåringar på spårvagnen är superpeppade inför höst. Nya kläder, stickade halsdukar, te, rotfrukter osv osv. Jag har så svårt att känna samma entusiasm. Har alltid varit en ihärdig sommarfantast, och har alltid lite svårt att släppa taget om sommaren. Denna höst har det kanske varit extra svårt, med en examen och en lång varm sommar i ryggen, och oklarhet framför mig. Det var först förra veckan jag faktiskt fick ett någorlunda grepp över vad jag ska göra av de kommande månaderna. Nu har jag börjat plugga GIS (Geografiska informationssystem, man bygger digitala kartor kan man säga) och hoppas på att kunna göra praktik senare i höst, så nu känns hösten OK.  
 
Till min stora glädje var dock vädret varmt och somrigt i helgen, så jag har förskökt att suga i mig så mycket sommar som möjligt. Picnic och bokläsande på filt i Botaniska trädgården, svingod pasta med parmesan och pumpa (lite höst smög sig in minsann) på Hagabions uteservering, cykeltur och brunch hos vänner, balkonghäng med bok och middag och glass. Men det är ju ändå september, och sakta men säkert förlikar jag mig med tanken på att få vänta 8 långa månader tills det blir sommar nästa gång. 
 
 
 
As the hard core summer enthusiast that I am, I find it hard to enjoy the fact that it's actually september now. This perfect old-english-lady-ish dress helps a bit though...
 
 
 

I won't give up on us even if the skies get rough. I'm giving you all my love, I'm still looking up.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite såhär såg bästa Emmas och Gustafs bröllop ut. En sensomrig Ölandsidyll. Vi packade in åtta vuxna och en bebis i två bilar och gjorde en minisemester av resan. Lördagens bröllop var helt fantastiskt vackert och kul hade vi (även om hälften av oss var småförkylda och alla led av sömnbrist). Emma och Gustaf, tack för att vi fick dela helgen med er. Ni är fina och jag är så glad för er skull! 
 
På söndagen blev det dagenefterpicnic i Emmas föräldras stugträdgård, lunch på Borgholms sämsta restaurang (OBS! Ät aldrig någonsin på Wilmas) och en mysig kväll med grill, prat och chokladbanan i den hyrda stugan på Bödagården. På måndagen åt vi långfrulle, städade iordning och började ta oss hemåt. Bilen jag åkte i hade mindre bråttom och stannade lite här och var på vägen, tex vid Byrums Raukar, Sandviks kvarn för kroppkakelunch och några timmar i Kalmar. Där tittade vi på slottet, promenerade i stan, fikade på mysigaste fiket med de godaste dammsugarna jag ätit (Kullzénska) och konstaterade att Kalmar är en trevlig stad. Sen stannade jag och Eric ett dygn i Jönköping, när vi ändå var där. 
 
Känns som en fin avslutning på sommaren eller början på hösten, både ett avslut och ett intro. 
 
 
The beautiful wedding between my friends Emma and Gustaf that I attended last saturday. 
 
 
 
 
 
 

Bröllopsklädd

 
En del kanske undrar vart jag tog vägen igen. Jo, jag var på Öland. En av mina finaste vänner gifte sig i helgen, så vi tog en liten minisemester till ett vemodigt, turistövergivet Öland. 
 
Såhär såg jag och Eric ut. Hade glömt att ladda batterierna i kameran, men det räckte till för några bilder iallafall. De flesta blev dock lite stressade och inte så överlagda, det gällde ju att hinna med så många bilder som möjligt innan kameran dog... 
 
 
One of my best friends got married this weekend, this is what me and Eric wore. (More photos to come). 

RSS 2.0