Det lataste helgfrukostbrödet

 
Första 8 månaderna av detta året jobbade jag på café med tillhörande bageri, där man fick med sig mängder med gårdagsbröd hem. Därför har jag haft frysen full av ekologiskt surdegsbröd, men nu börjar förrådet tryta. Så därför har det äntligen blivit dags att börja baka eget (har faktiskt längtat rätt länge efter att baka bröd igen). Förra helgen gjorde jag ett av de lataste bröden jag någonsin gjort. Tog kanske totalt 20 minuters aktiv tid att göra iordning, plus en natts kalljäsning. Ingnen knådning, ingen andra jäsning. Så himla bra om man vill ha nybakat bröd till lyxig helgfrukost. 
 
 
Här hittade jag grundreceptet, och såhär gjorde jag: 
 
- Blandade 9 dl vetemjöl special1,5 dl grahamsmjöl och ett halvt paket torrjäst.
- Rörde ut en 1 msk honung i 5 dl vatten, och rörde ihop hela smeten.
- Lät den stå under bakduk i rumstemperatur 30 min, ställde sen in den i kylen över natten. 
 
- På morgonen började jag med att sätta ugnen på 225 grader, och lät plåten sitta i ugnen.
- Stjälpte ut degen på mjölat bakbord ( in my case mjölad liten yta mellan köksassistenten och spisen).
- Plattade ut degen platt, ca 2 cm. Skar i lagom stora bitar. För syns skull strödde jag lite mjöl på toppen.
- När ugnen var varm tog jag ut plåten och lade på brödbitarna. Eftersom plåten var varm fastnade inte brödet, så jag slapp bakplåtspapper (och det blev inte ens jobbigt att diska efter, för brödet innehöll ju inget fett). 
- Ställde in en ugnsfast form med lite vatten i botten av ugnen, och så stoppade jag in plåten med brödet. (Om det finns ånga i ugnen blir skorpan liksom krispig.) 
- Efter ca 15 min var de klara! Och under tiden hinner man mixa smoothie, sätta på te och ta fram resten av frukosten. 
 
Nästa gång tänkte jag baka med kanske lite rågmjöl, rivet äpple och valnötter i. Eller med rågsikt och brödkryddor, eller med havregryn, eller med torkad frukt och nötter och grovt mjöl, eller med massa frön i...
 
 
 
An easy and effortless way to make home made bread is to make overnight bread. This isn't the recipe I used, but it's the same basic priciple. In mine I used some wholewheat flour and some honey, and instead of making a large round bread in a preheated pot I cut the dough in smaller pieces and shortened the baking time. With some water in the oven (I put an ovenproof dish with a little water in it at the bottom of the oven) the crust will get nice and crispy. 
 
 
 
 
 

Comments
Postat av: M

Mmmm! Det ska jag testa!

2013-10-25 @ 10:04:43
Postat av: Victoria

Åh, ser ju hur gott ut som helst! Även det mest enkla kan bli superlyxigt. :) Det här ska provas!

Svar: Göre! Ska precis till att baka ut en ny, med lite nya ingredienser, får se hur det blir...
Sarah

2013-10-25 @ 10:14:37
URL: http://victoriacalling.blogg.se

Thank you for taking the time to comment!

Name:
Remember me?

E-mail address: (will not be published)

URL/Blog address:

Comment:

Trackback
RSS 2.0