Vardags-fest-bröd

 
Jag vet vad ni tänker. "Ännu mer bröd, hur mycket mackor äter männskan egentligen!?". Inte så himla mycket, faktiskt, men jag gillar ju att baka bröd, och då är det ju bäst att äta upp det som skapas. Den här har jag ju gått ifrån det där nattjästa brödet litegranna, och bakat ett annat så-enkelt-och-smidigt-att-det-funkar-på-en-trött-vardags-kväll-bröd. Men så himla festligt att det är världens helgbröd också.
 
 
Det är alltså ett klassiskt bikarbonat/filbröd jag gjort, med mängder av torkad frukt och nötter i. Vi hade ett liknande på caféet/bageriet där jag jobbade första halvan av året, men det var lite för sött och ogrovt tyckte jag. Mer som en kaka. Detta är visserligen fortfarande lite som en kaka, men långvarigt mättande också. Jag följde detta recept av Leila Lindholm, lite ungefärligt sådär. Den största (och för mig viktigaste) skillnaden var väl att jag bara hade hälften av sirapsmängden. Man vill ju inte att sitt frukostbröd ska smaka hur mycket kaka som helst...
 
Om någon är lat och inte orkar klicka sig in på länken var det (ungefär) såhär jag gjorde:
 
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser och fikon
1 dl torkade aprikoser och fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1,5 dl vetekross
1,5 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
3,5 dl rågsikt
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
Havregryn att strö över innan gräddning

 

- Satte ugnen på 200 grader
- Blandade fil och sirap i en bunke. 
- Hackade frukten och hasselnötterna mycket grovt, blandade med russinen och alla de torra ingredienserna och rörde ner i filen. 
- Lade ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret stack ut över kanterna (går också att smörja formen, man kan vara knixigare att få ur brödet helt).
- Fyllde formen med smet, strödde över lite havregryn och gräddade brödet i mitten av ugnen i cirka 45-60 minuter.

 
 
 
 
 

Comments
Postat av: Johannas Retro

Åh så gott de såg ut! Tänkte baka ett gluten- & mjölkfritt i veckan! :)

Kram, Johanna

Svar: Det är något jag behöver lära mig tänker jag, baka så att intoleranta vänner också kan smaka!
Sarah

2013-12-12 @ 14:46:40
URL: http://johannasretro.com

Thank you for taking the time to comment!

Name:
Remember me?

E-mail address: (will not be published)

URL/Blog address:

Comment:

Trackback
RSS 2.0