Julpaus

 
 
 
Nu tar jag nog lite internetjulledighet också. God jul kära vänner! Hoppas att ni får lite lugn, värme, ro och någon typ av julefrid. Så hörs vi snart, på andra siden helgen eller så. 
 
 
But the angel said to them, "Do not be afraid. I bring you good news of great joy that will be for all the people. Today in the town of David a Savior has been born to you; he is Christ the Lord. This will be a sign to you: You will find a baby wrapped in cloths and lying in a manger." Suddenly a great company of the heavenly host appeared with the angel, praising God and saying, Glory to God in the highest, and on earth peace to men on whom his favor rests.
 
 

Jullov

 
Jag fick precis jullov, känns som en sån lyx. För även om jag tänker mig att den senaste veckan sett pysslig och mysig ut, har det ändå varit fullt upp. Därav no blogging. Så det ska bli skönt att vara lite ledig ett tag, faktiskt. Säger studenten på praktik. 
 
 
Och ja, det här med att fota och redigera i mörker, har inte riktigt fått kläm på det än. Som ni ser. Jag jobbar på det. Nuförtiden får man ju göra nästan allt i mörker, så det är bäst att vänja sig. Fast imorgon vänder det ju, långsamt. Långsamt.
 
Och det där jag har pysslat på, det blev två kransar av nedtrillat granris, en hänger på dörrhandtaget och en hänger på krokarna i hallen. Det blev liksom inte så mycket mer uppstyrt med dom, försökte mig på att spika upp en på dörren, men den var hård och det var sent, och jag oroade mig för att störa grannarna för mycket, så då blev det på handtaget istället. Och det där med boken, det får ni nog se hyffsat snart vad det ska bli för något...
 
 
I just had my last day at "work" before christmas. I'm really looking forward to some time off...

Bloggtipset, del 3: Det hetaste

 
God morgon, och god fredag! Jag gillar böcker, det har kanske inte undgått så många. Och kanske är det också någon där ute som minns min dröm om en fet platsbyggd bokhylla. All I really want for Christmas is egentligen a platsbyggd bokhylla som täcker en hel vägg.
 
 
Så för er som, liksom jag, har en passion för det där med drivor av böcker, kommer här helgens cyberspacetips. Det är kanske inte så himla nytt, men jag fastnade och kunde inte låta bli att dela med mig. För den som eventuellt har missat: Bookshelf Porn. Ta en kik. Så har du helgens slösurfande klappat och klart. (Ja, och bilderna har jag ju hittat där med...)
 
 
My new favourite blog. Because all I really want for Christmas is a gigantic wall-covering bookcase.
 


Om det där som kallas hållbarhet

Jag är en miljövetarstudent. De tre senaste åren har jag ägnat åt att skaffa mig en kandidat i samhällsvetenskaplig miljövetenskap (jag är väldigt vetenskaplig som ni förstår) och samhällsgeografi, och nu gör jag praktik på Agenda 21-avdelningen på Trollhättans kommun. Väldigt många av mina tankar kretsar kring hållbarhet och miljö. Ändå dyker väldigt få av de tankarna upp här på bloggen. Visst, det mesta av det jag köper i form av kläder, möbler och hushållsprylar är begagnat, och den del av det hamnar ju här. Men resonemangen bakom, de lyser ofta med sin frånvaro.
 
Detta är självklart inte för att jag inte tycker det är värt att ta upp. Jag tycker hållbarhet och miljö är ytterst viktigt! Men det är ju samtidigt inte så himla lätt heller. Kanske har en universitetsutbildning inom hållbarhetsområdet skadat mig litegrann, för jag har väldigt svårt att köpa en ekologisk mjölk och tänka att det är en hållbarhetsinsats.
 
För vad är hållbarhet, egentligen? Klassiskt sett står den på tre ben: ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Men det finns många andra aspekter, till exempel kulturell hållbarhet, man kan kasta in där också. Ekologisk hållbarhet är det område min utbildning till största del har rört sig inom, på miljösidan alltså. Men att bara ta upp en aspekt av hållbarhet är som att sitta på en pall som bara har ett ben. Det blir lite snett och vingligt. Sedan kan en del ju argumentera för att ekologisk hållbarhet i slutändan ändå är paraplyet, för om ekologin skiter sig finns det kanske inte så mycket samhälle kvar som kan fundera över ekonomisk och social hållbarhet. Men ändå. 
 
Den vanliga definitionen av hållbar utveckling (detta fantastiska begrepp) definieras oftast enligt FN-rapporten "Our common future" (Vår gemensamma framtid, ofta kallad Brundtlandrapporten). Enligt den skulle alltså hållbar utveckling vara en utveckling som ... tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Rätta mig om jag har fel, men är inte det en himla luddig beskrivning?
 
Så det där med hållbarhet är svårdefinierat, och det är kanske därför det är så svårt för gemene man att greppa. Vad spelar det för roll vad vi i Sverige gör på det stora hela? Vad spelar det för roll vad jag som privatperson gör? Hur 17 gör man för att tillgodose alla människors behov, idag? Hur gör det att kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov inte äventyras? Det är ogreppbart. Det är gigantiskt stort. Man får rädda-världen-komplex. Storskaligt. När mycket av hållbarhetstänk går ut på sopsortering och köttfri måndag (och man ändå är fantastiskt radikal om man avstår kött då och då), blir jag därför lätt lite lamslagen och uppgiven. Vad spelar det för roll? Det känns ofta som att det är för lite, för sent.
 
Jag tappar helt enkelt lätt hoppet, kanske framförallt när jag tittar på mig själv. Om jag, med en kandidat inom miljövetenskap i bagaget, ändå inte vet hur jag ska bete mig på ett hållbart sätt, ändå ständigt konsumerar, ständigt gör "fel", hur ska det då gå? Som sagt, lätt att tappa hoppet.
 
Därför behöver man de små påminnelserna ibland. Min man, som fint poängterade att han innan jag träffade honom åt kött till varje måltid. Att hans föräldrar uppskattade loppisrundan vi gjorde i somras. Att mina föräldrar numera dricker ekologisk mjölk. Att små saker händer. Johan Rockström, denna miljögigant, som i en paneldebatt säger att han nog ändå har någon slagts grundläggande hopp om att det går att lösa. Vänner, vilka för ett tag sedan inte hyste något som helst miljöintresse, som börjar få ambitioner om vego-veckor och plastsanerar hemma. När man får påminna sig om att inget världsomvälvande händer på en dag, att det kanske ändå trots allt finns en ljusning i tunneln, att det kanske inte är dags för apokalyps precis idag, då finns det trots allt lite plats för hoppet att återvända.
 
Och jag ber om ursäkt för denna långa, och högst desperata, uppsats. Jag ber om ursäkt om jag oroar er, det är inte meningen. Det senaste har jag haft någon slags hållbarhetskris, och jag skriver sällan långa texter här, men jag kände att detta behövde komma ut. Jag är väl inte helt ute ur tunneln än, men I'm getting there. Jag hoppas det innerligt, för om alla satt fast i tunneln skulle det ju aldrig bli någon lösning på eländet.
 
Jo, så det är alltså därför jag så sällan skriver om hållbarhet och miljö.

Vardags-fest-bröd

 
Jag vet vad ni tänker. "Ännu mer bröd, hur mycket mackor äter männskan egentligen!?". Inte så himla mycket, faktiskt, men jag gillar ju att baka bröd, och då är det ju bäst att äta upp det som skapas. Den här har jag ju gått ifrån det där nattjästa brödet litegranna, och bakat ett annat så-enkelt-och-smidigt-att-det-funkar-på-en-trött-vardags-kväll-bröd. Men så himla festligt att det är världens helgbröd också.
 
 
Det är alltså ett klassiskt bikarbonat/filbröd jag gjort, med mängder av torkad frukt och nötter i. Vi hade ett liknande på caféet/bageriet där jag jobbade första halvan av året, men det var lite för sött och ogrovt tyckte jag. Mer som en kaka. Detta är visserligen fortfarande lite som en kaka, men långvarigt mättande också. Jag följde detta recept av Leila Lindholm, lite ungefärligt sådär. Den största (och för mig viktigaste) skillnaden var väl att jag bara hade hälften av sirapsmängden. Man vill ju inte att sitt frukostbröd ska smaka hur mycket kaka som helst...
 
Om någon är lat och inte orkar klicka sig in på länken var det (ungefär) såhär jag gjorde:
 
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser och fikon
1 dl torkade aprikoser och fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1,5 dl vetekross
1,5 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
3,5 dl rågsikt
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
Havregryn att strö över innan gräddning

 

- Satte ugnen på 200 grader
- Blandade fil och sirap i en bunke. 
- Hackade frukten och hasselnötterna mycket grovt, blandade med russinen och alla de torra ingredienserna och rörde ner i filen. 
- Lade ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret stack ut över kanterna (går också att smörja formen, man kan vara knixigare att få ur brödet helt).
- Fyllde formen med smet, strödde över lite havregryn och gräddade brödet i mitten av ugnen i cirka 45-60 minuter.

 
 
 
 
 

Och då vet man att snart är det jul / Home is wherever I'm with you

 
Helg! Alldeles snart iallafall. Tänkte fira fredag med att visa lite bilder på vårt (milt) adventspyntade vardagsrum från förra helgen. Vi är inte sånna som går all in och ändrar om hela inredningen för att det blir jul. Tycker man har så mycket för sig i dessa tider ändå. Men hyacinter och adventsstjärnor och en och annan ängel har vi iallafall. Kanske blir det några tomtar också, när det närmar sig...
 
 
 
 
Huvudsaken med det här inlägget var väl egentligen inte vårt sparsamma julpynt, utan tavelramshyllan som åkt upp på väggen sen sist ni såg vardagsrummet. Den observante kanske minns tavelramen som hittade hem till oss i början av hösten/slutet av sommaren. Jag hittade den på en secondhandrunda, och Eric fick genast idéer för den. Så den blev lite av hans projekt, och såhär blev det. Annars är det ju mest jag som fixar och donar här hemma... Men nu blev det en hylla av den. När den åkte upp på väggen kunde jag inte låta bli att köpa ett lätt cheesigt text-rads-print att ställa på hyllan. Jag gillar låten, Eric gör det inte, men raden är ju fin oavsett. 
 
  
 
It's the weekend! Just thought I'd show you our (very mild) Christmas decorations, and the new shelf that Eric made. I found this old frame in a thrift shop, and Eric got the idea to turn it into a shelf. I'm really pleased with how it turned out! 
 

Adventsglimt

 
Tänkte bara titta in och säga att jag också börjat med julfir och julstök nu. Startskottet gick på riktigt i söndags, då Elin och Lovisa hängde hos mig hela eftermiddagen. Vi var riktigt produktiva och bakade de mest perfekta lussebullarna i mannaminne, marknadsnougat (obs varning: det blir sjukt mycket av en sats) och ingefärskola. Plus gjorde godaste indiska grytan. Tips från Lovisa: istället för paneer-ost kan man, precis innan man tar av grytan från plattan, slänga i mozzarella-bitar i stället. Det blir ju inte riktigt samma, men nära nog!
 
 
Annars har det varit smulan mycket nu. Men ville bara säga hej iallafall, hoppas ni alla har en mysig och gemytlig förstaadventsvecka!

En klänning på en galje

 
 
God måndag på er! Tänkte inleda veckan några bilder på en somrig bomullsklänning jag hittade på Ebbes hörna i Bellevue häromveckan. Det är kanske inte riktigt säsong, men den är ju iallafall röd... Och den var ju för fin för att lämna! Tänker mig att jag ska ha den på mig på några av alla de där resorna jag vill göra till våren. Spanien, Paris, Skottland, Trondheim och Stockholm och så vidare. Så får det nog bli. 
 
 
Found this pretty summer dress a few weeks ago, and couldn't leave it behind. I'm dreaming of wearing it when I travel to some of all the places I want to go next spring. 
 

RSS 2.0