Lite musiktips i dessa gråa tider

Mycket att göra de senaste dagarna, med jobb och c-uppsats, toppat med roliga grejer också. Som att träffa min kära vän Lovisa från folkisåret som jag inte träffar så ofta. Och idag är det valborg och ikväll blir det tapas. Om man inte känner för att supa sig full för första gången, vingla runt i stilettklackar och partyklänning i ett sjugradigt Göteborg, titta på eld och få rök i ögonen, utan känner sig i behov av en lugn stund istället, kommer här två utmärkta musiktips. 
 
 
Det första är min kompis (från samma folkisår som Lovisa) Daniel Westins kvartett med pianobaserad jazz. Finns på spotify här.
 
Det andra tipset är soundtracket till Last Night, har aldrig sett filmen, men musiken är fantastisk. Lyssna på spotify här
 
Trevlig lyssning. Hoppas du får en skön dag nu.  
 
 
 

Saffranslaxpasta

 
Idag jobbar jag hela dagen på caféet, men tänkte bara dela med mig av ett litet tips på så himla god mat (fiskigt undantag från veg-mat). Svängde ihop lite pasta med lax och saffran igår till lunch, såhär gjorde jag: 
 
-Började koka pasta (man tager vad man haver).
-Hackade en gul lök och pressade en vitlöksklyfta, stekte lite i olja. 
-Skar 3 laxbitar i bitar och hällde i dem i stekpannan. 
-Kryddade med paprikakrydda, cayennepeppar och ett halvt paket saffan som jag hade kvar sen i julas. 
-Öste i några skedar creme fraiche och lite vatten. 
-Skar paprika och småtomater i bitar.
-Saltade och kryddade lite extra.
-Hällde i grönsakerna. 
 
Klart. 
 
 
De här bilderna ser ju väldigt fridfulla ut, men precis innan hade pastavattnet kokat över, sleven till grytan ramlat ner på golvet och kladdat ner, en fjärdedel av pastan åkt ut i vasken, och när maten äntligen var klar att ätas efter allt städande och fotande var den snudd på ljummen. Men god ändå!
 
 
Made pasta with salmon, saffron, onion, garlic, green pepper, cherry tomatoes, sour cream and cayenne pepper yesterday. So good!

God morgon fredag

 
För den som är ledig är det fortfarande morgon, även om jag har varit uppe i några timmar nu och åt frukost för längesen. Fixar och donar hemma idag. Tvättar, städar, pluggar, planterar om pelargonsticklingar. Mulet och småruggigt, och fast det är slutet av april tänder vi stearinljus till frukost varje morgon. 
 
 
Good morning!

Tankar om självbild och tvål

Vid det här laget har väl de flesta internetbevandrade personer sett Doves reklamfilm? Ni vet, den där en konstnär ritar av kvinnor utifrån deras egna beskrivningar av sitt ansikte, och sedan ritar av samma kvinna utifrån en annan persons beskrivning. Den där huvudpersonerna i reklamfilmen ofta beskriver sig själva i lätt negativa ordalag, och sedan blir överväldigade över hur snygga de ser ut genom en främligs ögon. Den där de visst var mycket blondare, smalare och släthyade än vad de trodde. 
 
Första gången jag såg den blev jag lite fascinerad, och som alla andra tänkte jag att "jomen den har ju ett fint budskap ändå". Men riktigt bra kändes det aldrig. Jag blev liksom mer och mer illa till mods för varje gång jag såg den delad på facebook. Mer och mer illa till mods för varje minut av den väldigt långa reklamfilmen. 
 
Och varför var det så då? Jo, för det första: det viktigaste i livet är faktiskt inte hur man ser ut. Det påverkar inte, som en av huvudpersonerna i filmens slutkläm säger, allt. Det är nog ofta sant att andra uppfattar en som vackrare än vad man själv gör. Och det är bra att tänka på att inte vara så hård mot sig själv. Men är inte skönhet i grunden något subjektivt? Sen när blev skönhet något som borde avgöra hur man behandlar sina barn, vilka jobb man söker och vilka man vill vara vän med? Och sen när blev äkta skönhet något yttre? (Videoklippet heter trots allt "Dove real beauty sketches".) 
 
För att få människor att må bättre tror jag inte att nyckeln ligger i att fokusera än mer på utseendet. Alla ser bra ut. Punkt. Vi kan väl lämna det så? Den skönhetsbilden som lyfts fram i reklamfilmen är ändå väldigt stereotypt västerländsk (blond, blå ögon, ung, smal etc). Hur bra man är bygger inte på om man passar in i något skönhetsideal eller inte. Grunden till att trivas med sig själv ligger inte i att tycka att man ser fantastisk ut. 
 
För det andra: jag har svårt att ta något ett multinationellt företag som lever på att människor vill se snyggare ut seriöst. För Unilever (som äger Dove) tjänar pengar på att människor tänker på hur de ser ut. De tycker det är bra att människor oroar sig över sitt utseende, jämför sig, och i slutändan köper deras produkter. På hemsidan står det att "Dove is committed to helping women realise their personal potential for beauty by engaging them with products that deliver real care." Så det är alltså så det ska gå till, detta självbildsuppvaknande. Genom att köpa mera skönhetsprodukter. 
 
Men annars, så har den ju ett väldigt fint budskap ändå. 
 
Om ni väl läsa några andra som säger detta bra och kanske bättre än vad jag gör, så kan ni kika in hos Nina Åkestam och denna random amerikan

Skrivbordet

 
Här har ni ett av helgens måleriprojekt! Detta skrivbord har mina föräldrar haft så länge jag kan minnas, och det har blivit rätt slitet genom åren. Så när jag ändå var i farten och målade hatt- och skohyllorna (bild kommer) så passade jag på att måla skrivbordet också. Vitt och fräscht...
 
 
 
Än så länge ser det rätt städat ut, men diverse papper och prylar börjar redan ansamla sig... 
 
 
Färgerna på stolen valde jag för övrgit när jag var sisådären tolv år. Rätt kul att de matchar de färger vi målade burkarna vi hade värmeljus i på bröllopet. 
 
 
Painted our desk this weekend. Got it from my parents, thay've had it for as long as I can remember.

Söndagsutflykt

 
I söndags var jag och min kära vän Emelie på utflykt till Bergsjön. Den ligger i Bergsjön. Längst bort på spårvagnslinjen, en liten promenad genom miljonprogramshusen, under en tunnel, och så ligger den där helt plötsligt. En liten idyllisk skogssjö, närmsta granne med höghusen. 
 
 
Apropå det här med miljonprogram och Bergsjön och så. Senaste dagarna har jag funderat lite på representationer av platser, och vad det gör med oss (sånt man pratar en del om som samhällsgeograf). Träffade en tjej på en fest i lördags som frågade om det inte var läskigt att bo i Gamlestaden. Men nej, det är det inte. Och hon tyckte Bergskön verkade ännu läskigare. Men jag tänker såhär: att när det är skottlossning i Bergsjön, då blir det tidningsartiklar om det, men när det är skottlossning i Örgryte (som det var när jag bodde där) blir det på sin höjd en liten notis. Och om skottlossning är det enda vi hör om Bergsjön, jamen då är det ju klart att det verkar läskigt. Medan det egentligen är ett idealiskt område för naturälskare. För lantisar som vill ha nära till naturen och skogen och sjön, men ändå gillar att bo i stan. 
 
 
Så det diskuterade jag och Emelie litegrann, tillsammans med allt annat viktigt och oviktigt i livet. Till exempel otillräcklighet och utseendeproblem, c-uppsats och linsbiffrecept. 
 
 
Went to a lake this weekend with my friend Emelie for a picnic in the sun. Such a beautiful little lake, right at the edge of the city. 

Vårens uniform


Det här med kläder blir lätt så trist under vintern tycker jag. Tungt och mörkt och varmt och praktiskt och täckt av ytterkläder ändå. Men så kom våren, och jag hittade en blommig klänning på Saronkyrkans secondhand, och så blev det här med kläder lite roligt igen. Så den här kommer jag nog bo i den närmsta tiden.
 
 
Frågan är dock om kläder alltid måste vara så väldans kul? Måste man alltid känna sig snygg? Och kan jag inte känna mig lika snygg i jeans och sneakers som i blommig klänning och vintageklackar? Man är väl egentligen lika fin och bra oavsett vad man har på sig, även om man gillar en del kläder mer än andra... lurigt det där. 
 
 
 
My new favourite dress! Think I'll live in it this spring. 
 
 
 
 

En liten cliffhanger

 
Vi har en liten alkov i hallen, som liksom är för liten för de flesta normalstora sko- och hatthyllor. Därför byggde Eric specialanpassade hyllor i höstas. Vi ville ha upp dem så fort som möjligt, men tänkte att "vi målar snart". Så blir det ju såklart aldrig, även om vi faktiskt har haft färgen ett bra tag nu. Samtidigt har vi varit lite sugna på att bli av med i varjefall lite av allt det vita och fräscha i vår lägenhet, så väggen bakom hatthyllan kändes som ett bra ställe att börja...
 
 
När jag ändå var i farten att måla vägg och hyllor passade jag på att slänga lite färg på skrivbordet vi fick av mina föräldrar i påskas också. Så jag ägnar denna soliga måndag lördag åt måleri (och att lyssna in mig på Håkans nya. Sen jag flyttade till Göteborg har jag liksom mjuknat lite inför honom...). Hur det blir får ni se inom kort, på en blogg nära dig. 
 
 
Spending this saturday painting furniture and walls. 

Sommarlovslängtan, helg och nutid

 
Just nu längtar jag lite efter sommarlov (mycket längtanstema denna vecka). Sommarlov, som i att kunna göra vad man vill, veta att idag inte är enda chansen till sol, läsa mängder av böcker, gå i skogen, äta jordgubbar och cykla hem till vänner och fika kl 22. Men i brist på sommar och lov ska jag ta helg nu och försöka leva lite i nuet istället för att drömma om framtiden hela tiden.
 
Glad fredag på er!
 
 
I long for summer holidays... But, instead of dreaming of the future that I can't have right now anyway, I think I'll try to live in the present for now. Happy friday!

Drömhemsmappen

 
Jag har en mapp på datorn där jag samlar alla bilder på inredning som jag gillar. Den mappen är ganska så överfull och inredningarna väldigt varierade. I brist på möjligheter/tid/pengar att förverkliga alla inredningsdrömmar i vår egen lägenhet, kommer här ett gäng ur inspirationsmappen. Klicka på bilderna för källa (några minns jag inte källan till, jättehemskt jag vet. Men om du vet så hojta!).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
P.S. Gillar nästan allt. Förutom det döda djuret på väggen på andra bilden, och fårskinnsmattan på sista. Döda djur göre sig icke besvär i min lägenhet.  
 
 
Some of the pics in my house inspiration folder. 

Vad jag gör om dagarna

 
Just nu håller jag på med min kandidatuppsats som jag skriver ihop med min vän Lovisa. Det går frammåt, sakta men säkert. Denna veckan delar vi ut enkäter och det tar massa tid, så därför blir det inge mer blogg idag än den här kelkatten som vi träffade på igår på enkätrundan. Han gjorde min dag. 
 
Hoppas ni får en fin dag allesammans!
 
 
Busy times right now, writing dissertation and graduating in less than two months. Today I'm short of time, just wanted to show the cutest cat I met yesterday! He made my day. 
 
 

Längtans-listan

  • Läsa. 
  • Fixa sånt som behöver fixas, i en lagom ohetsig takt.
  • Titta på solnedgångar.
  • Förvandla balkongen till ett växthus. 
  • Promenader och kvalitetstid.
  • Åka iväg någonstans, se vackra saker och dingla med benen vid havet. 
Hej Regina listade ett gäng saker som hon längtar efter just nu. Känner att jag går runt och längtar jag med, så jag listade också några saker. Men istället för att göra något åt situationen, går jag runt och såsar. Plockar med ditten och datten och ingenting, och knäpper tusen bilder högar med böcker
 
 
Things I long for: reading, time to do all the things on my to-do-list, watch sunsets, transform our balcony into a greenhouse, take long walks, quality time, go somewhere, see beautiful things and dangle my legs.
 
 

Sist på bollen

 
Jag vet att det kanske är lite sent, men jag har äntligen förstått macarons-hypen! För några veckor bestämde jag, Elin och Lovisa oss för att testa att baka själva, så vi gjorde med lime- och myntasmak ur Macarons, Cupcakes, Cakepops-boken av Mia Öhrn som jag fått i present för över ett år sedan... Och för första gången någonsin förstod jag varför alla hyllat den där lilla pluttiga kakan. 
 
 
I finally understood the macaron hype. 
 

God morgon


För två veckor sedan, på påskdagen, när det var dags att ställa om klockan till sommartid, tänkte jag att jag skulle försöka mig på att överlista min smartphone. Jag skulle upp tidigt för att hinna med en buss till Jönköping. 
 
 
Det hela slutade med att jag gick upp inte en, utan två, timmar tidigare än ordinarie vintertid. Så kan det gå nä rman ska försöka vara smartare än tekniken. Upptäckte inte min tabbe förrän jag satt på stationen och bussen aldrig kom, så när jag insåg att jag hade en timma tillgodo tog jag en liten promenad ner till älven i morgonsolen. Det var trevligt det med.  
 
 
 
Lovely morning in Gothenburg. On the morning of easter sunday, the day we switched to daylight saving time, I was waiting for an early bus. I didn't realise my phone had woke me up an hour earlier than it was supposed to until I reached the station and no bus arrived.
 
 
 
 
 

Bokpyssel

 
Det där pysslet jag pratade om tidigare, det var det här jag menade. Världens enklaste pyssel, bara att hitta en kass pocketbok och börja vika. Är lugnt, repetitivt och meditativt, passar perfekt framför en film en regnig eftermiddag. Instruktioner finns hos Trendenser.
 
 
 
Made the easiest book art the other day. Instructions here.
 

Mitt snyggaste jag

 
På torsdagkvällar jag har danslektion. Två stycken närmare bestämt, dansar just nu både street och modernt. Och wow vad roligt det är! Jag har alltid älskat att dansa, men haft uppehåll lite till och från sedan gymnasiet. Och nu var det nästan en månad sen sist, med påsk och sjukdom och grejer i vägen. Men jag saknar alltid dansen när den är frånvarande i mitt liv. För faktum är att jag sällan känner mig snyggare, starkare, bättre och mer mig själv än när jag rufsig i håret promenerar hem efter ett svettigt, kreativt danspass. 
 
 
I love dancing! There are few things that makes me feel as strong and beautiful as dancing does (althogh I might not look conventionally pretty, with my face red and hair tousled).

Dagens mattips

 
Jag har en mapp i min webbläsare där jag sparar alla länkar jag hittar med recep på saker jag tycker låter gott. Den där mappen är överfull, men det är ändå relativt sällan jag faktiskt lagar något av alla de där recepten. Häromveckan gjorde jag ändå just det, ett riktigt snabbmatsrecept blev det. För ett halvår sedan bloggade Elsa Billgren om linsotto, så det fick det bli. Kokade linser, stekte lite tillsammans med oregano, olivolja, vitlök, salt, peppar och körsbärstomater. Hyvlade på rejält med parmesan och snaskade på sallad till. Sjukt smidigt, och gott med. Perfekt snabb-när-man-inte-har-någon-inspiration-mat.
 
 
Simplest food: fried some lentils in olive oil together with garlic, tomatoes, basil, salt and pepper. Added some parmesan and a green salad. 

Den nya plåtmöbeln

 
Jag var på secondhandrunda med Lovisa i lördags, och kom hem med fyra kap. Det första kapet var denna gloriösa plåthurts. Lite skavanker här och var, men vad gör väl det? Kunde inte ta med den i lördags, så igår efter skolan släpade jag hem den på spårvagnen. Smulan tungt var det allt...
 
 
Den kommer säkert att få en helt annan, mindre framträdande plats i hemmet när nyhetens behag har lagt sig, men just igårkväll kände jag för att flytta om lite i vardagsrummet (spegel, ljus, böcker, blommor, pennor). Bara så att dessa bilder kunde knäppas.  
 
 
 
My new favourite thrift find. 
 
 

Buketten

 
Känner att även min brudbukett förtjänar ett eget inlägg. Jag älskar ju blommor, men har aldrig riktigt förstått grejen med en brudbukett. Det är ju kanske inte världen mest naturliga grej att spatsera omkring med en bukett blommor i handen varje gång man vill känna sig fin, om man inte fått den av någon annan vill säga. 
 
 
Så Eric gjorde min bukett åt mig, på bröllopsdagens morgon medan jag blev sminkad. Av nejlikor, krysantemum och brudslöja från floristen, och så blåbärsris från skogen. Han har allt en bra estetiskt öga, min karl. 
 
 
My husband made my wedding bouquet. Loved it. 
 

En extra dag, tack.

God morgon måndag. Hade varit skönt om du dröjt lite, en extra ledig dag i solen hade inte varit fel. 
 
 
 
Men istället för att vara ledig kan man kolla på den här oerhört vackra filmen av Gustav Johansson. Jag är inte en som kollar på filmklipp särskilt ofta, och klickar sällan på andras videolänkar. Den här gången är jag dock glad att jag gjorde det. Vad skulle du göra med en extra dag i veckan?
 
 
The most beautiful short film!
 

Rom 4.0

 
Tänkte att det var dags att visa sista delen av Rom-resan. Här är del 1, del 2 och del 3 också.
 
 
Vi tog en sväng förbi Vatikanen igen på morgonen, eftersom vi bodde precis utanför. Nya påven skulle göra sin första söndagsvälsignelse kl 12, och på morgonen var det redan fullt av folk som väntade.
 
 
Sen gick jag och Eric vidare i jakt på vintagebutiker, men hittade mest fina hus.
 
 
Och bilar.
 
 
Och gränder.
 
 
Det var maraton i stan också, i olika grenar, här har vi handikappcykling (eller vad det nu heter).
 
 
Man kunde köpa rostade kastanjer i nästan varje hörn av Rom.
 
 
På tips från Isabelle Pedersens Rom-vintageguide traskade vi i jakt på gamla prylar och kläder mot Via del Governo Vecchio nära Piazza Navona. Hela gatan var jättemysig och verkade ha en hel del vintagebutiker och andra trevligheter, men iochmed att vi var där söndag förmiddag var det mesta stängt. De verkade dock öppna lagom tills vi var tvugna att gå och ta bussen tillbaks till flygplatsen. 
 
Och det var den resan det!
 
Last day in Rome.
 

Rom 3.0

 
Då har det blivit dags för tredje dagen i Rom! Vi började med Colosseum. Solen sken och det var fullt av folk med kameror i högsta hugg, svårt att tänka sig att det var en avrättningsplats förr...
 
 
Vi promenerade vidare mot Palatino och Foro Romano och kollade på mer gamla byggnader och ruiner.
 
 
 
Jag som vid det här laget var mätt på ruiner fotade mest växtlighet istället.
 
 
 
Lunchen intogs i Trastevere, på Roma Sparita vid Piazza Santa Cecilia. Jag åt tortellini som var jättegod, men var ändå avis på Erics pecorino-pasta i ostskal. Så himla god!
 
 
Sen delade vi på oss, jag och Eric vandrade runt planlöst ett tag.
 
 
Till slut hamnade vi vid Piazzale Garibaldi. Tittade på monument, spökträd och utsikt.
 
 
 
 
På kvällen möttes vi upp igen, och spanade in Castel Sant'Angelo. Skymningsutsikten därifrån var smått magisk. 
 
 
 
Sen gick vi och åt middag på Pizzeria San Marco på Via Plinio, god mat och snygg inredning! Det fanns även ett rum med mattor på väggarna, verkar ju vara i ropet så att säga.
 
Snart kommer sista delen av Rom-resan, till dess hoppas jag ni får en fin lördagkväll!
 
Rome, day 3.
 
 

Kvällssol

 
Jag gillar vårt vardagsrum så mycket just nu, när eftermiddags/kvällssolen skiner in genom våra skitiga fönster. Det händer stora och små grejer hela tiden. I helgen kom til exempel mina föräldrar hit med ett skrivbord som väntar på ommålning och jag vek ihop bokkonst som står på skåpet (ska visa!).
 
 
Trivs bättre och bättre i lägenheten för varje dag som går. För varje dag som går blir en ännu en smula mer ossÄnnu mer hemma.
 
Glad helg på er alla!
 
 
I love our flat more and more, especially when the sun shines through our dirty windows.

Den randiga klänningen

 
Dag tre i Rom gick jag klädd såhär, i min kära randiga klänning inhandlad i Birmingham förra året. 
 
 
Matchade med kort kofta, röda strumpbyxor, mina trogna brogues och kära gamla väska.
 
 
Och så kavajen såklart, det var ändå fortfarande rätt kallt i Rom. 
 
 
Rome day 3 outfit. Favourite dress, shoes, bag.

Rom 2.0


Brace yourselves, här kommer ett stort gäng bilder från vår andra dag i Rom. Vi började i Vatikanen, för vi bodde oerhört nära. 
 
 
Petruskyrkan var oerhört imponerande. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: katolikerna kan det där med att bygga kyrkor. Är dock fortfarande rätt kluven över det faktum att det som en gång byggdes för att vara en plats för bön och tillbedjan (och, let's face it, i vissa fall en penga-show-off...) nu har blivit stans största turistattraktion. 
 
 
Efter det gick vi strax utanför murarna och åt lunch på ett mysigt ställe vid namn Makasar, där man även kunde köpa med sig te i lösvikt. Jag åt ricotta-grönsaksmacka, och Eric fick en sjukt stor chark-tallrik. Gott.
 
 
På eftermiddagen, efter en liten middagslur, strosade vi vidare genom stan och spexade lite med påven.
 
 
Såg den finaste uteserveringen, men minns inte vart.
 
 
 
Sen kollade vi lite på ruiner, här har ni mina fina föräldrar som bjöd med oss på resan. Tack!
 
 
På kvällen, efter att ha kollat på massa gamla byggnader, blev vi superhungriga och hoppade in på första bästa turisthak. Inte att rekommendera, resans äckligaste mål mat intogs den kvällen.
 
 
Hade bättre lycka med efterrätten (som vi åt på annat ställe). De hade gått all in på dekorationerna, så att säga, vilket vägde upp att det inte var den bästa tiramisun jag smakat.
 
 
Day 2 in Rome. 
 
 

Nya tag

 
Hej igen. Jag tog visst en liten bloggpaus under påskens sista dagar... Var lite sjuk och träffade släkt och vänner, men nu är det nya tag (med både skolan, livet och bloggen). Tänkte försöka komma ikapp med alla bilder jag tänkt visa, men tillsvidare får ni se den fina buketten jag fick av mamma i påskpresent. 
 
 
Hoppas att ni också haft en fin påsk och en bra start på veckan, såhär en tisdag?
 
 
Had a little blog break over easter, but now I'm back. How was your weekend?

RSS 2.0