Allt har en liten story, del 2

Allt har givetvis en djupare historia än den jag skrev om tidigare idag. Det där plagget man köper har alltid producerats av någon. Någon har odlat bomullen, någon har färgat den, någon har sytt. Förra veckan gjorde Kalla fakta på fyran gjorde ett program om h&m, om hur sömmerskor i Kambodja på fabriker de outsourcat till lever på 3 kronor i timman. Skandal.
 
Och det är klart, att man kan anklaga h&m för allt som är fel. De är ju så stora, de har tyng och makt att trycka på. Men grunden finns ju någonannanstans, h&m är inte ensamma om att sälja alltför billiga kläder gjora av människor med för dåliga villkor. Och i slutändan är det ju alltid någon som köper de där kläderna. 
 
I metro idag läste jag om att secondhandshoppingkulturen har vuxit, och journalisten ställer frågan om den ordinarie detaljhandeln blir hotad av seconhandmarknaden. Det betryggande svaret blir att nej, den hotas inte, folk köper fortfarande kläder precis som förr. Kanske vore det bra om handeln blev lite hotad, kanske vore det bra om vi tänkte över våra konsumptionsmönster. Men det är klart, då skulle ju hela vår ekonomi gå förlorad. Hej ekonomisk kris. 

Allt har en liten story

 
Jag är sådan att jag ofta minns vad jag, och ibland andra också, hade på mig vid speciella tillfällen. Vardagliga tillfällen också. Jag minns vad Eric hade på sig första gången vi träffades, jag minns vad jag hade på mig första gången våra regelbunda fikaträffar kändes som en dejt, jag minns vad jag hade på mig min och Annas första dag i London den där gången för fem år sedan.
 
 
De allra flesta klädesplaggen har en egen story också. Sjalen stickade jag för två år sedan, Lovisa har en likadan fast i orange. Kappan köpte jag på Gilead second hand för en hundralapp, det var nog precis i slutet av vinersäsongen då tror jag. Väskan köpte min mamma på secondhand för ett gäng år sedan när hon pluggade ekonomi. Den är väl så gammal att den får kallas vintage nu kanske. Sidenscarfsen i håret kostade en tia på Erikshjälpen secondhand. Åkte dit förra sommaren med Elin och hennes vän Anna Det var då jag var ledig, Eric jobbade och Elin och jag var de enda kvar i stan och hängde nästan varje dag.
 
 
Skorna fick jag för halva priset i en skobutik på väster i Jönköping. Hon som jobbade där hade en dotter i min ålder, och hon "visste ju hur det var att vara i den åldern, och förresten var de från förra året". Så jag fick dom för halva priset. Bra kvalitet var det också. Och med skridskosnörning som jag älskar. Tillochmed strumpyxorna har en liten historia, dom fick jag av min housemate Emily i våras i Keele. Hon tyckte jag med alla mina klänningar hade bättre nytta för dom än vad hon hade.
 
 
Koftan i handen är ju bröllopskoftan, och klänningen är väl det jag egentligen hade tänkt visa. Så jag trotsade kylan (fast det var rätt varmt ändå, i solen...). Här har ni den, bordsduksklänningen som jag sydde förra nyåret hemma-hemma i Jönköping för att jag inte tyckte jag hade packat något annat att ha på mig. Om ni inte listade ut det av namnet, så är den alltså sydd av en gammal bordsduk som jag hittade i ett skåp hemma hos mina föräldrar. Det enda som jag kanske inte minns något specifikt om är bh-bandet som visst sticker ut lite...
 
 
I remember where I got all of my clothes, and I often remember what I wore at specific events. Scarf and coat are second hand finds, the bag I got from my mom who bought it in a second hand store, the tights I got from my Keele housemate Emily, the shoes was half price even though it wasn't sale (the sales person "knew how it was to be your age", the dress I made out of an old tablecloth.
 

Att veta när det är dags att ge upp

 
Man behöver helg. Det insåg jag och min grupparbetskompis idag i skolan, när vi efter att ha pluggat miljörätt konstant sen förra helgen inför tentan igår, satte igång med nästa grej i skolan. Efter en timma, och ca 25 lästa sidor hände det liksom inte mer. Motivationen saknades, så vi tog helg. Får bli nya tag imorron istället.
 
Gav mig ut på promenad i Änggårdsbergen i stället. Mer valuta för tiden, kan jag tycka. 
 
 
We had a whole day of sunshine today! Ok, the sun sets at 16:30, but still...
 
 

Frihet och inspiration

Jag är klar med miljörättstentan! Hej mitt liv, jag har saknat dig. Ska äntligen ta tag i alla de där grejerna jag skjutit på, som att sticka, virka, baka, pilla med lägenheten, lyssna på musik, städa, laga saker som gått sönder...
 
När jag bestämde att jag var färdigpluggad inför tentan, igår klockan 16.30, tog jag mig tid att surfa igenom bloggar. Perfekt grej för att få inredningsinspiration. Hittade något som nästan skulle kunna vara en drömlägenhet, på bloggen Tant Johanna. Enda minustecknet skulle väl kanske kunna vara fårskinnsmattan. Har lite svårt för döda platta får... Men i alla fall, lite såhär såg nästan-drömlägenheten ut:
 
 
Bilderna kommer såklart från Tant Johanna. 
 
Så nu, efter en lite avstannad inredningsprocess här hemma hos oss iochmed intensiv pluggperiod för mig och mycket jobb och grejer för Eric, ska det förhoppningsvis bli nya tag! Ett gäng secondhandrundor kan känna sig väntade.
 
 
I finally finished my environmental law-exam! I feel so free. And this is what I hope our flat will resemble, once we're done decorating it.
 
 
 

Ännu en bröllopskik

 
Var och hämtade bilder från förberedelser och bröllopsfesten hos vår duktiga fotograf Julia Rudenstam i måndags. Hon var även med och fotade litegrann under porträttfotograferingen, då min syster Emma egentligen var huvudfotograf. Hybrisvarning på dubbla fotografer.
 
Nu när vi äntligen har fått bilderna (de flesta iallafall) så ska det iallafall bli lite bröllopsredovisning här på bloggen! Ska bara skriva miljörättstentan som är på måndag och göra klart den kursen, sen så...
 
Återkommer alltså när jag är ute ur tentapluggsdimman.
 
P.S. Där har ni ju vårat fina bröllopsparaply. Det användes bara då, som rekvisita, finns med på några få bilder, det är allt. Vi hade tur med vädret ändå.
 
 
Another sneak peek from our wedding. Soon, soon, I will make proper posts about that beautiful day. As soon as I've finished my environmental law course. Exam on monday. I'll be back after that.

Min framtida hemstad

 
I fredags var jag som sagt i Alingsås. 
 
 
Jacob, Elin och Lovisa var mitt glada resesällskap.
 
 
 
Vi spatserade runt i stan, kände småstadskänslan (som en del av oss saknat i Göteborg) och myste. Tittade på fina radioapparater, men kom fram till att den nog inte skulle komma till så stor användning hemma hos någon av oss. Så istället för att köpa radio gick vi och fikade istället.
 
 
Himla gott fika, och himla mysigt fik. Vi bestämde oss alla fyra för att vi inte skulle ha något emot att bo där. 
 
 
När det mörknat gav vi oss ut på stan igen, vi skulle ju titta på alla Lights som fanns i stan. 
 
 
Kände som att alla i hela stan ville vara med och belysa saker på fräcka sätt. 
 
 
Vi gick runt i regnet, tittade på belysning, mysiga innergårdar och framtida kollektivhus. Kom fram till att Alingsås är staden för oss. Kände oss vuxna i sällskap av pensionärer och barnfamiljer som också utnyttjade fredagkvällen till stadspromenader.
 
 
Sen åkte vi tillbaks till storstan, hämtade upp Eric, åkte hem till Lovisa och lagade piroger. Och det där med det framtida kollektivhuset, det tar vi upp en annan gång.
 
 
Went to visit the very picturesque town Alingsås last friday. 
 
 

Paraplyet, blusen, jeansen

 
Var i Alingsås igår. Dit måste man ju åka, har ju hört så mycket fint om den staden. Men, nog om det. Mer en annan gång. Tänkte bara berätta att jag hittat nya jeans, på Saronkyrkans secondhand, för att ersätta mina femkronorsjeans som gick sönder. Har också hittat ny sideblus, i mammas garderob. Och ett nytt blommigt paraply, för att ersätta det senaste i raden av trasiga paraplyer (det kändes för tjusigt att gå runt med bröllopsparaplyet såhär i höstrusket).
 
Nu ska vi iväg och pyssla med sånna härliga vuxengrejer som att köpa kylskåp. Nästan så att man saknar andrahandshyresrättsträsket, då var det ju iallafall någon annan som fick fixa grejerna åt en...
 
 
New (much needed) umbrella! And a pair of second hand jeans and a blouse from my moms closet. Now we're off to buy a new fridge. Mmmm....

Skogs-och-finkulturs-outfit

 
Jag är inte den som byter om under en dag bara sådär, har jag klätt mig i något på morgonen har jag på mig det hela dagen. Om det inte gäller bröllop eller så. Igår bytte jag ändå kläder, skulle ju till operan på kvällen med Elin och Lovisa och då gäller det att vara fin.
 
 
Kjolen är ett av mina bästa andrahandsfynd, från Ebbes hörna i Bellevue och sitter som en smäck. Höstiga kalasbyxor, matchande skjorta, finboll på huvvet och lite lagom jordnära skor på det så är man klar att möta finkulturen. Det var dansföreställning som vankades.
 
 
Sen blev det ju inte riktigt så tjusigt ändå. Passade på att gå och handla innan det var dags att åka in till föreställningen. Eric och jag gick den längre, men skogsigare och mysigare, vägen till affärren. Skorna blev leriga och håret slet sig, och frammåt kvällen blir det ju så kallt så en kofta fick åka på. Men ändå. 
 
Blir alltid så väldigt inspirerad av att se dans! Så fantastiskt, vilken konstform, vilket uttryckssätt. Sen att dans på teatern alltid ska vara så flamsigt och samtidigt ta sig själv på så stort allvar, att det aldrig kan hålla sig till att bara beröra och vara vackert, det är väl en annan diskussion. Avslutade i vart fall gårkvällen med att fika med mina kära vänner och dansföreställningsdejter. Det var en ypperlig onsdagsavslutning det. 
 
Nu är det dags för mig att kila iväg på danslektion, få dansa lite själv. En av de bästa stunderna på veckan!
 
 
Wednesday = dance performance + grocery shopping + favourite thrifted skirt day.
 
 
 

Köksstolarna

 
Igår drog jag till med ett litet söndagsprojekt som jag har gått och tänkt på ett tag, och tillochmed nämnt på bloggen tidigare, nämligen projekt klä om köksstolarna. 
 
 
Före och efter.
 
 
Både Eric och jag blev väldigt nöjda med resultatet, även om jag såhär i efterhand har börjat fundera över visheten i att klä sina köksstolar i ett delvis vitt tyg...
 
 
Kitchen chair makeover.
 

Hösten och aioli

Det är något med denna hösten och aioli. Hemmagjord alltså. Känns som en trend. Har tillsammans med vänner försökt få till perfekt aioli två gånger, men jag tycker aldrig att vi riktigt fått till det. Förrän nu. Tredje gången gillt. 
 
 
Efter en secondhanddag och fika på stan med Elin åkte vi hem till mig och lagade lördagslunch. Rotfruktssoppa efter detta receptet, knäckebröd med chévre, och så en klick aioli i soppan som pricken över i. Kalasgott. Och fint blev det. Klart det behövde instagrammas tyckte Elin.
 
 
Såhär gjorde vi aiolin:
 
Elvispade en äggula tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Droppade i (=lite lite i taget) 0,5 dec matolja medan vi fortsatte elvispa. Det gäller att oljan är riktigt neutral. När det är vispat riktigt noga och har blivit tjockt och lite vitaktigt är det dags för salt, pyttepyttelite. Ca 1/5 tsk. Och till sist lite äppelcidervinäger, ca 0,5 tsk, man får smaka av lite. Och visp ( ... ) så har det blivit "majonnäs med vitlök i, aioli!"
 
Kul det där ändå, med grejer som man alltid köper färdiglagat och inte ens tänker på att man kan göra själv...
 
 
Root vegetable soup with homemade aioli, crispbread with chévre. Yum.
 
 

Änggårdsbergen

 
Det är mycket med skolan nu. Kanske just därför var dagens utflykt extra välbehövlig.
 
 
När jag gett upp i skolan för dagen mötte Eric mig, och så tog vi en långsam härlig promenad i Änggårdsbergen, och så lite i Botaniska trädgården. Fantastiska platser, några av Göteborgs pärlor. 
 
 
 
Hela hösten har jag längtat efter skog och natur och luft. Det är tur att det finns tillgängligt ändå. Tillochmed mitt i stan.
 
 
 
Och tänk att det finns sånt som är vacker och färgglatt och som blommar än.
 
 
We've got a forest in Gothenburg. Went there with Eric today. I finally got to breathe.

Kefalonia, day 6

 
Sjätte dagen var sista roadtripsdagen, och näst sista dagen på ön. Vi bestämde oss för att åka upp till den norra delan av ön. På vägen dit passerade vi Myrtos beach, som tydligen är en av de mest fotograferade stränderna i Grekland. Vi stannade dock inte till mer än för den obligatoriska fotosessionen, vi hade andra planer för dagen än sol och bad. 
 
 
Lunchen tog vi i Fiskardo, den enda byn på ön som fortfarande var intakt efter den stora jordbävningen som drabbade ön på 50-talet. Vi hade hört att dem skulle vara finare, men också turistigare och dyrare än alla andra byar. Vi märkte inte så stor skillnad, förutom att den var lite mer pittoresk med de äldre husen. 
 
 
 
 
 
Vi åt lite mer grekisk sallad, så himla gott, innan vi åkte vidare mot nästa mål, Assos.
 
 
 
Där fanns också någon typ av fästningsruin, som vi såklart var tvugna att titta på. Tyvärr var det 4 kilomters uppförsbacke i stekande sol dit. Kan nog vara resans största bedrift att ha gått ända upp dit...
 
 
Tackochlov hade vi med oss bekväma skor. Och tackochlov var inte utsikten över Assos så himla pjåkig.
 
 
När vi kommit tillbaks ner till byn tyckte vi att vi var värda varsin milkshake innan det var dags att åka och lämna tillbaka bilen. 
 
 
Efter att vi tagit ett dopp i poolen, slappat lite, gjort oss i ordning och tittat på en sista solnedgång tog vi en taxi in till Agrostoli, vandrade runt lite, åt lite middag, och gick de fyra kilomterarna (som utan stekande sol inte kändes alls lika långa) tillbaks till hotellet.
 
 
Sen finns det inga mer bilder från vår bröllopsresa. Dag 7 spenderade vi vid stranden och poolen, innan flyget på kvällen skulle ta oss hem till Sverige.
 
 
These are the last pics from our honeymoon, the day 7 we spent by the beach, and couldn't be bothered by such worldy things as taking photos. 
 

-What? That was just a detour, a shortcut. -Shortcut to what? -Mushrooms!

 
Hela helgen har varit solig och varm och perfekt höstig. Halleluja! Hade igår besök av familj och kära vänner, idag gick Eric och jag på gudstjänst och picnicade med kanelbullar på berget bakom vårat hus. Där har man utsikt över Göteborg, älven, industriområdena, järnvägen och ett gäng motorvägar. På vägen hem sprang vi på ett gäng trattkantareller, så ikväll har vi ätit svamptoast. Rensade svamp med levande ljus och Mumford & Sons i bakgrunden. Höstidyll. 

Det har inte regnat än!

It has not rained yet today...!


Vattenmoln som faller ner

 
Det bara regnar och regnar... Vädret kan luras med sol, som nu. Tittar ut genom köksfönstret och anar att en strålande dag är på gång. Men förr eller senare börjar det alltid regna, rejält. Helst när man är på väg hem från Willys med tunga matkassar. Igår regnade det dock redan på vägen till affären. Vägen till Willys går förbi de här små odlignslotterna. Än blommar solrosor och blåklint, än finns det smultron kvar på plantorna. Det känns lite tröstande på något vis. 
 
 
Sen kan man ju alltid pigga upp sig med färgglada tights. Det var tillochmed tre brittiska damer som kom fram och frågade var de var ifrån när jag var inne på h&m häromveckan. Försökte förklara vart Lindex låg.  Halsduken har jag stickat själv, väldigt nöjd med färgvalet där. Och väskan är min trogna, som alltid bär min dator, mina skolböcker, min matshopping. Paraplyet är faktiskt vårat bröllopsparaply, som vi köpte utifallatt. Men det regnade aldrig den dagen (kanske just för att vi hade köpt ett finparaply). Det kommer till användning nu istället.
 
 
I don't think we've had one single day without at least a few hours of rain since sometime early september. 

Tröjan

Den självavklippta favorittröjan jag hade på mig igår har jag tydligen haft sedan jag var cirka 12 år hälsar min mamma. Ärvde den av min kusin Stina. Så vet ni! Bra kvalitet kan man säga, Indiska är den ifrån från allra första början har jag för mig... Känns fint att kunna använda saker år efter år och inte tröttna och inte behöva köpa nytt. Ärva lite, sy om lite, laga lite, handla lite begagnat. Siktar på mer av det, försöker trotsa shoppingsuget (svårt med ny lägenhet). Köpa nytt blir inte försvarbart länge till. 

Kefalonia, day 5

 
Dag fem åkte vi in till Agrostoli och tog färjan över till staden Lixouri på Paliki-halvön. Där tog vi det lugnt, strosade runt litegrann och åt jättegoda sallader till lunch innan vi tyckte att det var dags att åka vidare. 
 
 
 
Vi stannade hela dagen på halvön och åkte runt och tittade. Stannade vid stranden Xi som skulle vara så känd för sin röda sand. Jämför man Erics röda t-shirt och sanden kändes det lite mesigt...
 
 
Vi åkte vidare till nästa strand, Petani, istället, som var mer känd för sin skönhet. Och vackert var det minsann, men lite halvgo för en som inte älskar stenstrand. Men dock väldigt fint.
 
 
 
Här är våran lilla bil av billigaste kvalitet som vi åkte runt med. En riktig pärla.
 
 
 
På kvällen hade vi fått tips om att åka till ett kloster som hette Kipoureon för att titta på solnedgången.
 
 
 
Det var bara det att en högljudd italiensk familj också kände till stället. Så med 10 minuter kvar åkte vi en liten bit längre upp och satte oss vid vägkanten och tittade i lugn och ro istället. Lika bra det.
 
 
 
Sen åkte vi tillbaks över halvön genom skymningen mot Lixouri för att äta middag innan vi tog färjan tillbaks igen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kök och kläder

 
Nu är jag tillbaks. Sitter på köksbordet ibland och spanar på katter. Livet och lägenheten börjar så sakteliga komma tillbaks till det lite mer normala och organiserade. Köksbordshörnan är nog det ställe där vi har kommit i ordning mest. Satt upp hyllat och klocka och grejer. Köksluckorna är en annan historia, dem är vi sugna på att måla om totalt... Men bordet, stolarna och hyllan är vi nöjda med! Hyllan har jag haft ett tag, den secondhandfyndade min mormor åt mig. Bordet och stolarna har vi fått av Erics pappas jobbarkompis som rensade ut sin svärmors hus. Vi ska nog klä om stolarna, annars är de perfekta.
 
 
Tog på mig 4 favoriter igår morse: min urgamla hemavklippta ärvda stickade tröja, min 6 år gamla fira-att-jag-klarat-körkortsteorin-blus, mina prickiga strumpor jag fått av mamma och 50-kronorsbyxorna från i somras.
 
 
Our flat is finally starting to resemble something organized! To celebrate I sat on the kitchen table looking at cats through the window dressed in 4 of my favourite pieces: the 5 pound trousers, my 6 year old shirt, my hand-me-down sweather and my dotted socks. 

RSS 2.0