Koppen och ljuset

 
Det var flera år sen jag gjorde egna ljus av gamla stearinljusslattar. Och då, för flera år sen, skedde det nog bara en enda gång... Men så såg jag att Underbaraclara härom månaden gjorde precis den grejen, och då blev jag sugen på att göra ett igen. Lagom avancerat pyssel när man är krasslig. Har sparat stumpar ett tag (faktum är att vi hela hösten bara eldat massa småstumpar som vi fått av min mamma som tyckte de var för korta), och har mängder av koppar osv som inte används, så det var ju bara att tuta och köra. Smälte stumparna i vattenbad, plockade upp de gamla vekarna, pillade ur den gamla veken i den där plattan som sitter längst ner i värmeljus och satte dit en ny veke av vanligt bomullssnöre, doppade den någon gång i stearin, satte veken runt en gaffel som låg ovanpå koppen så att den skulle hänga rakt, och så hällde jag på det smälta stearinet. Klart!
 
 
Så därför blev det bilder på en kopp, idag igen. 
 
 
Made my own candle in an old cup from old candles. 
 
 

Kurchoklad

 
Jag är som sagt sjuk. Trodde min julförkylning skulle ha gått över vid det här laget, men i stället kom den tillbaks med full kraft. Så i ett försök att kurera mig dricker jag varm choklad och kollar på julfilm. 
 
 
Eric svängde ihop en liten "kurchoklad"åt mig i går kväll. Varm choklad med honung istället för socker, lite ingefära och en skvätt citron. Mycket gott. Och man kan ju i alla fall inbilla sig att det är lite nyttigare än vanligt. I och försig kanske saffransskorporna och kolorna jag ätit väger upp den pyttiga nyttigheten...
 
 
I'm sniffing and coughing and blowing my nose. And drinking hot chocolate with honey, ginger and lemon. Can at least pretend that it's healthy. 

Julen/Christmas

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Borlänge

 
Eric och jag tog en långpromenad i Borlänge igår. 
 
 
 
 
Nu är vi dock tillbaks i snölösa Göteborg. Och jag är fortfarande förkyld. Sniff och snörvel.
 
 
We're back in Gothenburg, these pics are from yesterday in Borlänge.

"Vad fick du i julklapp i år?"

 
 
Jag fick en kamera.
 
 
 
My christmas present from Eric. A new camera.

Lill-jul

 
I år var första julen jag och Eric firat på samma ställe. Innan har han alltid firat hos sin familj, och jag med min. Därför har vi alltid haft en egen minijulafton innan vi åkt iväg till våra hemstäder. Tyckte inte att vi hade anledning att sluta med den traditionen i år, så i fredags hade vi jul. Tog lång sovmorron, åt långfrulle och sen åkte vi ner på stan, åt lunch, fixade de sista julklapparna och så gick vi på Liseberg.
 
 
 
Det är nämligen en annan tradition vi har. Gå på Liseberg, och köpa två julgranskulor. Vi tänker att vi kommer ha ett lagom gäng, lagom till vi blir stora nog att få ha egen gran.
 
 
Här är alltså årets fynd.
 
 
Sen har vi också som tradition att laga finjulmiddag ihop. I år blev det trerätters från den där kokboken som står där och poserar på bordet. Köpte den på bokmässan, tänkte det kunde vara trevligt att laga avancerad mat ihop lite då och då.
 
 
 
Just nu hänger alla våra julgranskulor i vardagsrumsfönstret.
 
 
Vi delade ut paket också. Tycka vad man vill om konsumtionshets, men jag älskar paket (som jag visst nämnt tidigare...). Fick bästa grejen av Eric, får visa någon dag. Duken som ligger på bordet är ju inte alls någon duk egentligen, utan en diskhandduk. Fick den i julklapp från brorsan, syrran + hennes pojkvän, som tyckte att det var bäst att öppna den direkt. Och det var det ju, hur skulle man kunna ha jul utan en bambi-duk på soffbordet? Fick även en matchande i blått, och grytlappar, så nu är vi redo för alla jular to come.
 
 
Had a mini-christmas with Eric last friday. Very christmassy.
 
 
 
 
 
 

Let it snow, let it snow, let it snow.

 
 
Det är rätt mycket snö här.
 
 
 
Och jag hade på mig fin-randig-klänning igår till julafton. Och min alvkappa, tror inte jag har visat den någon gång förut här. 100 spänn på Röda korset i Jönköping förra jullovet. Har verkligen kappor så det räcker och blir över...
 
 
We have a lot of snow. Wearing my vintage-but-only-one-year-old-to-me elf coat. 
 
 
 
 
 
 

God jul och lucka 24

Sista bilden i adventskalendern!
 
24. En bild från en tidigare julafton.
 
 
Granen hemma i Jönköping för tre år sedan. God jul! 
 
 
Merry christmas!
 
 
 
 

Lucka 23

Näst sista luckan i Emily Dahl-kalendern idag! 
 
23. En bild som bäst beskriver ditt humör idag.
 
 
Vet inte riktigt hur denna beskriver mitt humör... Men jag tyckte dagens uppgift var svår. Är dock i Dalarna och firar jul för första gången i mitt liv, känns lite som att folk är lite mer patriotiska här, och att julen är lite mer idyllisk. Har en vän som för några år sen firade midsommar här uppe, hon sa att det var "som Småland fast bättre". Lite mer liksom. Så, känner mig rätt julig. Och det passar ju, såhär dagen före julafton.
 
 
Day 23. A photo thad describes your mood. I have no idea how this pic does that, but I'm in Eric's home town and we have a lot of snow. Guess I'm feeling the christmas spirit...
 
 

Och i hans fönster hänga julgranssaker, och hästar, grisar och pepparkakor.

 
Medan gänget byggde studiohuset i pepparkaksdeg förra veckan, hade jag ett litet eget projekt för mig...
 
 
 
 
Made a little gingerbread garland to hang in our bedroom window last week. The smell is delicious.

Tredje advent

Firade lite kompishängjul med Mariestadsroadtripsgänget för en vecka sen. 
 
 
Vi lagade god mat, gjorde både polkagris- och ingefärskola och pepparkakshus.
 
 
Studiohuset, innuti råder full byggaktivitet.
 
 
Senare på kvällen bytte vi ut Lovisa mot Jacob och myste vidare med kola, glögg och tredjeadventsljus. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 22

22. En bild på dig när du är glad.
 
Dan-före-dan-före-doppare-dan-luckan i julkalendern anordnad av Emily innehåller den här bilden: 
 
 
Roadtrippade till Mariestad och tillbaks i somras tillsammans med Elin, Eric, Lovisa och Jacob. Himla bra dygn. Här hade vi precis picnicat världsgod mat, jag och Eric hade just fått reda på att vi fått lägenhet (sen gick ju det åt skogen och det blev inte just den ändå, men det är en annan story...), Elins byxor skulle strax spricka när hon spelade volleyboll och en av de bästa somrarna skulle följa. Lite gruppbilder med gänget var på sin plats när vi var på gruppresa. Tanken var väl att vi skulle se balla och coola ut... men jag misslyckades såklart, var ju glad ju!
 
 
22/12. A photo of you when you're happy.

Lucka 21

(Märker ni att jag är duktigare på att uppdatera Emilys adventskalender denna veckan? Det är för att jag har gjort en hel massa tidsinställda inlägg, så jag slipper komma ihåg att fixa ett nytt varje dag...) 
 
21. En bild på dig när du är ledsen.
 
 
Att hala fram en bild där man är ledsen är inte så himla lätt. Vem vill bli fotad när man är ledsen liksom? Just här på bilden är jag nog för stunden i själva verket rätt glad. Under gymnasietiden och några år efteråt anordnade nämligen jag och min vän Anna flådiga mellandagsfester för gymnasieklassen. Tjusigt och uppklätt var tanken, bilden är från förberedelserna inför en sådan fest. Minns dock tiden omkring den festen som rätt ledsen. Hade nämligen precis kommit hem från London, hade ett krossat hjärta (i dramatiska termer uttryckt...), var arbetslös och hade helt enkelt inte så himla mycket att göra. Sen ledde det ju i slutändan till att jag träffade Eric, så ledsenheten varade inte så jättelänge. Men just då, färsk från London, första gången jag bott och rest själv, tillbaks till gamla livet, var jag nog inte så himla överlycklig.
 
 
21. A photo of yourself when you're sad. Very hard. But two weeks prior to this photo being taken I had returned from an autumn in London, and wasn't very happy about that...

Födelsedag

I dag har bloggen funnits i ett helt år. Ett år, tänk vad tiden går. Startade bloggen som en utbytes-termin-blogg för alla som ville hålla koll på mig i utlandet. Och så blev den kvar. Här kommer en liten snabbgenomgång:
 
December 2011:
 
 
Startade blogg, blev jul-förkyld och skrev en lång packlista inför terminen i Keele, England. 
 
Januari 2012:
 
 
Åkte till Keele, blev hemmastadd i skolan, på campus, i närmsta staden och i mataffären, där korgarna alltid blev mycket tjusigare än hemma. 
 
Februari 2012:
 
 
I februari hände det grejer! Jag visade huset jag och mina house mates bodde i, åkte till Chester med Sarah och Nicole, sen kom Eric för första gången. Vi hängde på campus, i Stoke-on-Trent, och så åkte vi till Manchester. Vid det laget saknade jag ordentliga städer, och var överlycklig över att få komma dit. Älskar fortfarande Manchester bara för att det var en sån lättnad att komma dit då. Sen kom Emma och Viktoria och hälsade på, vi åkte och besökte Birmingham. Februari var även månaden som började med snökaos och inställda tåg och slutade i mitten-av-april-värme. 
 
Mars 2012:
 

I mars saknade jag Göteborg lite, åkte och hälsade på Mia i Liverpool, började ta bilder på vad jag hade på mig ibland, bodde på hotell själv, åkte hem till Göteborg en sväng, stannade i London fem timmar på väg tillbaks till Keele, fick bröllopsinbjudning, hängde med Rahmet, pluggade pluggade pluggade och skrev essays, åt årets första glass i solen, njöt av Keeles vackra omgivningar, hittade hållbarhetscitat i alla böcker jag läste, började klä mig barbent, och fick påsklov. 
 
April 2012:
 
 
I april var jag i Sverige i över två veckor. Var i både Göteborg och Jönköping, planerade bröllop med Eric, rensade bland gamla grejer på vinden, åt semlor, hängde med saknade vänner. I april var gröt himla trendigt, jag var ledig mellan alla tentor och gick långa promenader i omgivningarna runt campus och jag började springa.
 
Maj 2012: 
 
 
Maj var en händelserik månad. Först fastnade jag i Hunger Games i den lediga tiden mellan näst sista och sista tentan. Åkte till ett regningt och ruggigt Manchester med Sarah och shoppade bröllopsskor, fick besök av Emma och mamma, tillsammans åkte vi till Chesterfield och Chatsworth House och Peak District. Sen kom Eric och firade min födelsedag, vi åkte till Nottingham mest för att ha något att göra, besökte Monkey Forrest och vintagemarknad i Stoke. Jag skrev min sista tenta och fick sommarlov och vädret var perfekt. Chillade, gick promenader och sprang, picnicade, åkte till Manchester igen med Emily och Mia, hängde sista gången i Newcastle, tog farväl av Keele, åkte till Irland med Lillian och så hem till Sverige igen.
 
Juni 2012: 
 
 
I juni blev det bildkavalkad från Irland, en av de finaste resorna jag varit på. Sen åkte jag och några vänner på roadtrip till Mariestad, jag blev möhippad, jobbade litegrann, bodde i en resväska hemma hos mamma och pappa, seconhandshoppade och firade en av de somrigaste midsomrarna jag varit med om. 
 
Juli 2012: 
 
 
Bröllopsmånaden. Men först roadtrippade jag och Eric hem från Tyresö och ett annat bröllop genom Söderköping och Linköping. Och så jobbade jag mina sista jobbveckor på Café 93, var på ensambio för första gången, fixade intensivt med bröllopsgrejer, och så smällde det! Och sen var jag och Eric lediga, chillade och solen sken faktiskt den där första veckan som nygifta. Sen var jag i Jönköping en helg igen för att jobba. Hängde med Viktoria och Victoria på internationell marknad och så gick vi och dansade. Och sen var jag ledig lite till.
 
Augusti 2012: 
 

Började månaden med en tågturné genom landet för att hälsa på släkt. Sen kom Sarah på besök och Göteborg visade sig faktiskt från sin bästa sida. Eric och jag utnyttjade uteplatsen in i det sista, för i augusti var det dags att flytta ut ur hans gamla kollektivlägenhet och säga hej då till Lunden och hej till soffsurfing. Det gjorde inte så mycket, för månadens sista vecka åkte vi ändå bröllopsresa som var helt fantastisk.
 
September 2012:
 
 
I september testade jag runda hörn på bilderna, tröttnade dock snabbt... Annars blev det mängder med bilder från bröllopsresan, en liten bröllopskik, en nostalgitripp till min tid som London-bo, en lugg, en hockeylåt som Eric skrivit, och så fick vi äntligen flytta in i vår lägenhet där vi leve i ett smärre kaos första veckorna.
 
Oktober 2012:
 
 
I oktober blev det en första kik på köket i lägenheten, mer Kefalonia-bilder, svamp, kläder, höstiga bilder, jag klädde om köksstolarna, drömde inredningsdrömmar, och så åkte jag, Elin, Lovisa och Jacob till Alingsås. Och blev kära. I staden alltså.
 
November 2012:
 

Jag avslutade stockholms-bokserien av Per-Anders Fogelström, klippte av håret litegrann, åkte till Värnamo med Celleri, åt frukostar, trivdes i köket, fick besök av morsan, farsan och syrran, visade massa bröllopsbilder, var stressad och kollade på svtplay. Det största som hände var kanske att min man äntligen satte igång med att bygga sin studio.
 
December 2012:
 
 
Joinade Emily Dahls julkalender, hade en liten flat tour, julpyntade lite. Det snöade i Göteborg och blev svinkallt, och så julbakade jag lite. Och så blev det nutid, och jag sitter och väntar på att tvätten ska bli klar. 
 
 
Today it's my one-year-blog-anniversary. Yay!

Lucka 20

20. En bild på din önskelista i år.
 
 
Jag är rätt kass på önskelistor. Det kan tyckas paradoxalt, eftersom jag älskar presenter. Älskar att packa in, ge bort, att få. Önskelistor är dock inte min grej. Kanske för att det känns lite som en beställning. När jag var liten skrev jag väldigt detaljerade önskelistor, och så kunde jag alltid vara säker på att få en viss procent av de grejer jag önskat. 
 
Idag tycker jag att det är mycket roligare med presenter där man märker att givaren tänkt till lite extra (gäller både att ge och att få). Gamla grejer, hemgjorda grejer, finurliga grejer. Tyvärr är det ofta lite mer tidskrävande, och lite svårare och jobbigare. Så därför, när folk frågar, skriver jag önskelistor iallafall (jag blir ju lika glad ändå över att få paket). Dom blir dock aldrig lika långa som när jag var liten... 
 
 
20. Christmas wishlist.

Lucka 19

19. En bild på dig från idag.
 
 
Hinner inte med något vettigare än en instagrambild idag till Emily Dahls adventskalender. Försökte ta sovmorron för att förhindra den klassiska jul-förkylningen. Åkte på den förra året och var klen och ynklig hela julen, och känner i halsen att det är på gång i år igen. Hela hösten har det varit hyffsat mycket, och jag som alltid är förkyld har klarat mig. Fram till nu, såklart. Så ska försöka vila järnet och hoppas att eventuell förkylning hinner bryta ut och gå över innan julledighet. Måste bara plugga en hel massa först...
 
 
19. A photo of yourself taken today. Instagram pic, have no time for anything else. Think I'm catching a cold, in perfect time for christmas...

Polkagriskolan

 
I söndags var mitt "gäng" här och gjorde julgodis och pepparkakshus. Det kommer nog dyka upp lite bilder från det så småning om, men först tänkte jag bara visa våran största hit. Polkagriskola. Strössla krossad polkagris över en ej stelnad, vanlig chokladkola, vänta tills det stelnat, och voila! Fin och god kola på en och samma gång. Vår blev lite hård, så vi fick bryta istället för att skära den i bitar, men det gjorde inte så mycket. Svingott ändå!
 
 
 
Så god att Elin var tvungen att instagramma...
 
 
Made som christmas sweets this weekend. Yum!

Lucka 18

18. En bild på din familj.
 
 
Har visst redan bloggat en bild på min familj i adventskalendern, för några luckor sen. Men här är en till, från en semester i Köpenhamn för några år sen. Pappa, med den klassiska filmkameran i handen, jag ser lite lessen ut (oklart varför) i min studentklänning som jag fortfarande använder på somrarna. Mamma och systern ser exemplariska ut och min bror ser cool ut. Framför en vit skåpbil. 
 
Sen finns det ju olika typer och definitoner av familj, det beror lite på hur man avgränsar. Detta är ju också min familj:
 
Och det här är också min familj:
 
 
 
18. A photo of my family. In Copenhagen five years ago, at my wedding, in Kefalonia. 

Lucka 17

17. En bild på dig som tonåring.
 
 
Har i princip inga bilder från min tonårstid på min dator, det mesta ligger på någon dator hemma hos mamma och pappa. Men var ju 19 år när jag tog studenten, mitt sista år som tonåring. Såhär såg jag ut då, när min syrra fotade studentporträtt några dagar efter själva dagen D. Kapade av håret bara någon vecka innan, hade jag som jag tidigare nämnt annars alltid haft väldigt långt hår. Men så tröttnade jag, klippte håret, tog studenten, och sen åkte jag till London en termin och jobbade. Har nog aldrig varit så rebellisk i hela mitt liv...
 
 
Part 17, a photo of me as a teenager (graduating high school, or whatever you call it...)

Lucka 15 och 16

15. En bild på ett utav dina favoritcitat.
 
 
Vet inte om jag egentligen har något favoritcitat. Men har några tavlor och bilder med texter på här hemma, och den här gillar jag kanske lite extra mycket. 

16. En bild på dig som barn.
 
 
Minns väldigt lite från när jag var barn. Men kaninen Maja Gräddnos minns jag litegrann. Här sitter jag utanför vårt hus i Nyköping där vi bodde när jag var liten. I min rosa mysdress och med kaninen som inget hellre ville än att springa bort och aldrig mer bli upplockad igen i famnen. Min syster sitter på stolen till höger utanför bild i en matchande men ljusare rosa outfit. 
 
 
Part 15 and 16. A photo of one of my favourite quotes, and a photo of me as a child. 

Skorpor

 
Brukar nästan aldrig baka lussebullar. Tycker alltid att man tröttnar så fort, och så måste de ätas knallfärska för annars blir de torra. Däremot brukar jag göra saffransskorpor. De ska ju vara torra! Och står sig hur länge som helst, är i lagom storlek och inte lika lätta att tröttna på. Såhär brukar jag göra (minns inte vart receptet är från, skrev ner det i min receptbok för några år sen utan att skriva varifrån det kom. Så om du vet kan du gärna säga till!):
 
- Rosta 100 g sötmandel och hacka grovt.
- Vispa ihop 1,5 pkt saffran och 2 ägg.
- Rör ihop 100 g rumsvarmt smör och 1 dl socker.
- Blanda ihop med ägg och saffran till en porös smet.
- Blanda ner hackad mandel, 4 dl vetemjöl + 1 tsk bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.
- Fördela smeten i 3 längder på en plåt med bakplåtspapper och platta till. 
- Grädda mitt i ugnen i 15 min på 200 grader.
- Låt kaklängderna svalna något och skär dem på bredden i lagom stora bitar (2 cm eller så...).
- Sätt dem mitt i ugnen igen för att torka ca 1 timme i 75 grader.
 
 
Gjorde kanelbulleskorpor för ett tag sen också, hade några torrisar över sen bulldagen som aldrig blev uppätna. Bara att skiva och torka i ugnen på bakplåtspapper runt en timma på 50-75 grader, och när en timma gått stänger man av ugnen, sätter luckan på glänt och låter dem torka lite till. 
 
 
I made some saffron biscuits the other day. Perfect christmas treat! Also made some biscuits from some old cinnamon rolls I had in the freezer, just defrosted and sliced them and put them in the oven to dry on low heat. 
 
 

Get-tävlingen

 
Emmilie, som jag faktiskt en gång jobbat med, har helt klart ordnat den bästa av alla dessa jultävlingar som frodas på bloggarna. Istället för att lotta ut en bodylotion, en tröja eller något annat kraffs som man ändå bara slarvar bort, lottar hon i samarbete med Star of Hope ut 10 getter! Kan det bli bättre? Man tävlar alltså om att vinna en get som ges till någon som behöver den bättre (tillexempel till att få mjölk och andra mejeriprodukter från) än vad man själv behöver den där bodylotionen. Här finns tävlingen, tävla tävla! Så att någon i Haiti kanske får en bättre jul. 

Lucka 13 och 14

Lite mer adventskalender...
 
13. En bild på någon av dina favoritsaker.
 

Här kanske man borde ha kommit på något djupt eller fint eller unikt. Men jag är hungrig, och jag gillar vitlök men jag gillar inte att behöva hacka den med kniv. Så just nu, för att jag strax ska laga mat med vitlök, är vitlökspressen en av mina favoritsaker. Våran vitlökspress är dessutom en sån där fiffig en där hålen är avtagbara och lätta att diska. Såklart att den är en av mina favoriter då. (Det var alltså matdags när jag skrev detta, nu är jag mätt och belåten, vitlökspressen gjorde sitt jobb mycket bra!)

14. En bild på dig som du inte visste om att den togs.
 
 
Ännu en bröllopsbild. Det är så många av dom som passar in på denna adventskalendern, och det är ju så att eftersom detta är min dator, så har jag tagit de flesta bilderna. Det är ändå ganska sällan man tar en bild på sig själv som man inte är medveten om...
 
 
Day 13 and 14. A photo of one of your favourite things (garlic press) and a photo that someone else took of you without you knowing it (another wedding pic).

Lucka 12

12. En bild på någon som du saknar. (i adventskalendern härifrån)
 
 
En katig bild på min familj, från när de var och hälsade på mig när jag bodde i Stockholm för ett gäng år sen. Nuförtiden är mamma och pappa i Jönköping, min syster i England och brorsan i Japan. Man träffar dom inte för ofta, och i år är första julen vi inte firar jul allihop. Jag åker till Borlänge med Eric för att fira med hans familj, och resten av min familj åker till Japan för att fira med min bror. Känns lite konstigt...
 
 
Part 12. A photo of someone I miss. My family. This year will be the first year we don't celebrate christmas together, as I'll be with Eric's family and they'll go to Japan where my brother lives.

Drömmar

Skrev tidigare idag att mina framtidsdrömmar bestod av resor och heminredning. Men det är ju inte riktigt sant. Drömmar ligger på så oerhört många plan, jag drömmer lite om allt möjligt, både stort och smått. Jag drömmer om fred på jorden, att världens ledare vid nästa klimatmöte tar förnuftet till fånga, att folk bara åt kött någon gång i veckan på sin höjd, att framtiden inte innehöll en hel massa havsnivåhöjdning, biodiversitetsförlust och dåliga arbetsförhållanden för dom som syr dom rikas kläder. Jag drömmer om en framtid där ingen blir mobbad, folk får se ut som dom gör och vill, ingen blir dömd på grund av att dom kommer från fel land. Jag drömmer om en jämställd, rättvis framtid. Men jag drömmer också om en framtid där jag får världens bästa jobb, Erics studio går bra, vi får resa, alla jag känner och älskar mår bra, burkskåpet aldrig ser ut som kaos och där vårat hem är mysigt inrett. 
 
Så när jag skulle lägga upp en bild som representerar framtidsdrömmarna, blev det resorna och inredningen jag förklarade. Allt det där andra, det är lite mer svårfångat, svårtdefinierbart, svåruppnåeligt. Och jag hade bråttom och inte riktigt tid med sånt, så då är var det lättare att fokusera på nu och yta. Lite så som det brukar vara.
 
 

Lucka 8, 9, 10, 11

Och här kommer lucka 8, 9, 10 och 11 i adventskalendern.
 
8. En bild från en av de bästa kvällarna i ditt liv. 
 
 
Så himla svårt, går ju inte att välja. Och det känns som att de bästa kvällarna kanske är dom man inte dokumenterar så himla noga. Dock är det så att bröllopet var en av de bästa, och det är ju dokumenterat, så det får bli en sån bild då, som min kära syster tagit.
 
9. En bild på ditt rum eller din lägenhet. 
 
 
Har visat en hel drös med bilder från lägenheten det senaste, här är en. Hej hej sovrummet.

10. En bild på ditt favoritdjur.
 
 
Hade detta varit för 10 år sen hade jag visat en bild på någon av mina favorithästar i stallet. Daisy och Krumelej hette dom. Har dock inga bilder på datorn på dom, vet inte ens om det finns några i digital form... Idag finns det ingen speciell djur-individ jag tycker extra mycket om, däremot har jag en svag katt-punkt. Så, här kommer en bild på en katt. En instagrammad en.
 
11. En bild på något som representerar dina framtidsdrömmar.
 
 
Är ressugen. Det är jag nästan jämt. Är också sugen på sommar. Har rest en hel massa i år, i och med Keele-terminen mest. Olika städer i England, Irland, Grekland, och så en tågturné i somras. Hoppas verkligen att jag kommer resa mer med tåg i framtiden. Rätt mycket hållbarare än alla flygresor. Så här kommer en till instagrammad bild, på perronger och sol.
 
 
Måste fuska lite här och posta fler bilder, för jag är inte bara ressugen. Är också väldigt sugen på hemmahäng, i en möblerad, inredd och hyffsat "färdig" lägenhet. Inte provisoriskhet och röra som det är nu. Lite såhär skulle det kanske kunna få se ut, som på denna bilden från Emma Sundhs lägenhet som Jessica Silversaga tagit.
 
 
Och så måste jag ju fuska lite till, för en väldigt specifik grej jag skulle vilja ha är en bokhylla runt dörren i vardagsrummet. Ingen aning om vart bilden kommer ifrån dock, säg gärna till om du känner igen den! (och helt plötsligt blev detta ett inredningsinlägg...)
 
 
Part 8, 9, 10 and 11 in the advent calendar. A photo from one of the best nights in my life (wedding, otherwise I think the best nights are the ones where you don't care to bring your camera), a photo of my flat (bedroom), a photo of my favourite animal (cat) and a photo representing dreams for the future (travels, and a pretty home). 
 
 
 

Lucka 7

Tänkte lägga upp ännu en klump bilder i adventskalendern! Ska försöka hinna ikapp lite... Börjar med sjunde december.
 
7. En bild på dig när du ser ut så som du alltid skulle vilja se ut. 
 En sån bild finns inte. Vill ju inte se likadan ut hela tiden heller. Men det har visat sig att det finns en trend i vilka bilder jag bloggar. Såhär ser dom ut:
 
 
 
 
En från i midsomras i Jönköping, och en som min flatmate Sarah tog i Keele i våras när det var sådär extremt varmt i mars. 
 
För att summera: varmt och soligt, lyckad frisyr på olika sätt, blomma i handen (gräslök och påsklilja), favoritkläder, favoritskor, barbent, utan kofta, tittar ner (obs! vill inte alltid titta neråt, men uppenbarligen gillar jag det på bild. Är nog för att det inte gör något om man får till den klassiska drogade-halvöppna-ögon-minen, blir lätt så annars). 
 
Sen gillar jag lugg också, som igår, det är annars det enda med min vinteruppenbarelse jag gillar bättre än sommarutseendet. Gillar sommarkläder hundra gånger bättre än vinterkläder...
 
 
Part 7 in the advent calendar. A photo of me looking as I always want to look. There is no such photo, but I found a little trend among my blog outfit photos... Apparently I like holding flowers and looking at the ground. Plus, I really like those summery clothes. Plus my hair yesterday
 
 

Snö

 
Förra veckan hade vi sånna himla fina dagar. Svinkallt, visst, men också fantastiskt vackert. Har alltid varit lite av en vinter-motståndare, men det är nog på väg att släppa. Så skönt att det blir ljust också, och tyst. Gillar tystnad. 
 
 
Här är min nya kappa igen. Såg när jag skulle tvätta den att den visst är i storlek 140, 10 years står det i den. Undrar om det är 10-åringen som skulle vara väldigt stor, eller om jag är extremt liten...
 
 
Fin luva har kappan också. Och lufthål under armarna, avtagbara knappar och rutigt innerfoder. Tjusigt! Och ja, jag hade mössa på mig, men det kan man ju inte ha med på bild (...). Det är den turkosa tofsen på mössan som sticker ut lite ur min väska. 
 
Here's my new coat again, Eric helped me photograph it this time. We've had some really amazing (but oh so cold) winter days here, hope the snow'll stay until christmas. 
 
 

Julpyntat

 
Har en julpyntad byrå här hemma. Kanske inte så klassiskt julig, men festlig icke desto mindre. LIte bröllopsrestgrejer, som vimplarna och vasen, och så lite juliga saker som apelsiner och hyacinter. Och så bröllopsbilden inslängd, för att någonstans måste den ju stå... 
 
 
(Klart man behöver kartvimplar på sitt bröllop när det mesta av bröllopsplaneringen skett över skype för att man vart utbytes-kulturgeografi-student.)
 
 
Some of our christmas decorations consists of old wedding stuff, like the pennants and the vase. (Of course you need map pennants at your wedding if most of the planning happened on skype because you were a study abroad  human geography student...)

Pyssel

 
Har varit lite pysselverkstad om kvällarna här i veckan. Bröllopsrelaterat... slutresultat får ni se i veckan. 

Lucka nummer 6

6. En bild på någon du älskar
 
 
Min dalmas. Idag har vi varit gifta i 4 månader och 15 dagar. 
 
Vi träffades för ungefär 6 år sedan, när han hade praktik i min hemförsamling. Och så var det inte så mycket mer med det. Han var trevlig, jag var trevlig, vi hade annat för oss. Sen tog jag studenten, flyttade till London en höst, och av någon outgrundlig anledning (ingen av oss kan minnas att det fanns minsta gnista då, vi hade ju andra kärleksbekymmer på den tiden) gick det några mail fram och tillbaks mellan Bethnal Green i London och Öxnehaga i Jönköping. När jag sedan kom hem, deppig för att ha lämnat London, arbetslös och sysslolös blev det en hel del msn-tid. Eric verkade ha en hel del fritid han med. Det blev att vi chattade om allt möjligt och tillslut kändes det dumt att inte ses i verkliga livet. Så vi fikade. Och fikade. Helt plötsligt en dag så kändes den där fikan mer som en dejt. Och några veckor senare var vi ihop, trots att han skulle jobba på Öland hela sommaren, och jag skulle leva folkisliv i Stockholm till hösten. Det blev distansförhållande nästan från starten. 
 
I perioder var det jobbigt, och svårt, och tufft, och drygt. Men det gick, och allt det där pratandet i telefon som blev gjorde att vi lärde känna varandra rätt bra. Vi kunde ju inte göra så mycket annat än att prata, om allt som var viktigt och oviktigt och hur vi tänkte och tyckte. Och efter folkisåret flyttade vi till varsin etta på samma område i Jönköping, det tog tre minuter att gå emellan. Efter ett år där flyttade vi till Göteborg (jag ville plugga och Eric flyttade med), till varsitt minikollektiv med 10 minuters gångväg mellan lägenheterna. I våras pluggade jag i England, det var något jag alltid velat göra, trots att det betydde mer distans. Och nu bor vi ihop, och jag har aldrig varit mer hemma någonstans. 
 
Eric är, som sagt, min bästa vän. Skrattar aldrig så mycket som när vi går loss på något sång-och-dans-nummer i köket. Han är fantastiskt rolig på ett, om man inte känner honom så väl, kanske otippat vis. Han är en av de modigaste jag vet och strävar alltid efter att göra det som är rätt. Han är uppriktig och omtänksam, snäll men bestämd och säger till om jag gör något galet. Han låter mig behålla min älskade rosa fåtölj fast han tycker den är ful. Han förstår mig, tröstar mig när jag gråter och är fantastiskt duktig på att göra såser. En riktig pärla. Min katt.
 
 
Day 6 in the Emily Dahl-calendar. A photo of someone I love. The love of my life.
 

Lucka 3, 4, 5

Jo, jag har ju fått klagomål på min adventskalender... Varnade dock för att jag var dålig på adventskalendrar! Här kommer iallafall lucka 3, 4 och 5. 
 
3. En bild på din bästa vän.
 
 
Jag har inte haft en "bästis" sen jag gick i lågstadiet (eller om det var lekis..). Vi bodde inte ens i samma stad, eftersom min familj flyttat. Vi brevväxlade dock, och eftersom vi varit bästisar tidigare fortsatte vi att vara det. Är man bästisar så är man, tänkte mitt lojala barndoms-jag. Så funkar det kanske inte riktigt i verkligheten, för en dag så ville hon hellre hänga med sina andra kompisar än mig när vi var i staden på besök. Och sen dess har jag inte haft någon "bästa vän". Och jag vill inte sätta dom stämplarna på mina kompisar. Jag har ett gäng som är riktigt bra vänner, men att behöva rangordna... En bästa vän har jag ju kanske ändå. Klyschigt men sant. Eric är min bästa vän. Fortsättning följer...

4. En bild på någon du beundrar.
 
 
Alla mina vänner har saker jag beundrar, men eftersom titeln inte är "En bild på den du beundrar mest av allt" känns det inte som att jag rangordnar människor nu... Emelie är en av de där riktigt bra vännerna jag nämnde innan. Vi har känt varandra sen vi var sisådär en 10 år, och har hängt ihop mer eller mindre sen dess. Hon är glad och positiv, kreativ och med ett fantastiskt inredningssinne. Hon är omtänksam och ser människor, hon har en stark rättvisekänsla och ett miljöengagemang. Kan vara djup och genomtänkt, men också sprallig och flummig. Bilden (tagen med min gamla skruttiga kamera, därav den kassa upplösningen) är från hösten 2007, då jag bodde i London och Emelie kom och hälsade på. 

5. En bild på dig som togs i somras.
 
 
Det var slutet av sommaren och jag och Eric åkte iväg på bröllopsresa till Kefalonia. När vi kom hem första september kändes det redan som att hösten hade kommit i Sverige. Men det gjorde ingenting, för vi hade ju fått sommar ändå, där vid medelhavet. Och förövrigt känns det som en ganska karaktäristisk pose för mig, där jag står och petar tillbaks hårnålar och slingor som är på väg ur frisyren...
 
 
Part 3, 4 and 5 in my advent calendar. A photo of my best friend, a photo of someone I admire and a photo och me this past summer. 

Pingviner

 
På min vän Victorias möhippa förra vintern fick vi prova på att dreja och pyssla saker med lera. Jag knåpade ihop dom här pingvinerna, en Sarah och en Eric. Tyvärr ramlade min pingvin i golvet, bröt en vinge och tappade både huvud och näbb. Men för en vecka sedan tänkte jag att det fick vara nog med ensamhet för Eric-pingun, så jag limmade ihop mig själv, och nu står vi där och myser helt pingvinaktigt i vardagsrumsfönstret.
 
Made these penguins last winter. Love penguins!

House tour

 
Ja, vi har ju inte riktigt kommit i ordning än om man säger så. Och jag hade väl egentligen tänkt vänta med att visa lägenheten innan den kändes färdig och perfek och personlig och fräsch och som en blandning mellan Ikea, vintage och designklassiker. Men eftersom vi har en rätt bra bit dit, och eftersom det ändå kändes helt ok mysigt på sina ställen igår när julmusiken ljöd ur laptophögtalarna och adventspyntet var på plats, tänkte jag visa lite av vår provisoriskt inredda lägenhet redan nu. What a treat! 
 
 
 
 
Såhär ser alltså ena halvan av vardagsrummet ut. Det är i min bästa rosa sammetsfåtölj jag hänger när jag inte har bättre för mig. Tittar på Downton Abbey och gråter en skvätt (därav papperstussen jämte laptopen på borden. Senaste avsnittet som jag såg igår morse var ju himla tårframkallande...). Andra halvan av vardagsrummet består av preliminär hemmastudio i väntan på att Studiohuset blir färdigbyggt + proppfull bokhylla:
 
 
Och så köket igen... Men ur en annan vinkel ju! Genom dörren ser ni hallen, spännande va?
 
 
 
This is what our flat looks like at the moment. Bare walls, preliminary furnishing. But we're getting there, slowly...
 
 
 

December

Tänkte att jag skulle haka på Emily Dahls bloggadvenskalender iår. Den går ut på att man postar en bild om dagen fram till jul. Jag har dock aldrig varit sådärvidarevärst bra på adventskalendrar, glömmer alltid att öppna och så står jag där med en hel drös luckor att öppna, allt i ett smäck. Så vi får väl se hur det går, här kommer del 1 och 2.
 
1. En bild på dig själv som du tycker om
 
 
Placeringskorten till vårt bröllpp såg ut såhär. Och brudparet måste ju också få placeringskort, även om det är dom som gjort placeringen. Så det här var alltså mitt. Gillar bilden lite för att den är tagen i Barcelona, där vi förlovade oss förra hösten, och för att vi hade en till bröllopet. Och så gillar jag stranden och sommar och klänningen jag har på mig. 
 
2. En bild på dig hemma
 
 
Det finns ju knappt några bilder på mig där jag bor nu, eftersom jag inte bott här så länge och det mesta är en provisorisk röra än så länge. Och det är alltid mörkt i lägenheten nu på vintern osv osv. Men här är en från i höstas iallafall där jag sitter på mitt köksbord och spanar på katter genom köksfönstret. Himla tur att jag klädde om stolarna ser jag nu, det gamla tyget var ju rent ut sagt gräsligt. 
 
 
I'm doing this advent calendar thing that Emily Dahl came up with. The idea is to post one photo a day until christmas, but I'm not very good at posting daily... So here is part 1 and 2: a photo of yourself that you like, and a photo of yourself at home.
 

RSS 2.0